757 發表於 2019-8-24 22:44

九巴934可否與大西北M線加設轉乘優惠?

九巴屯元過海線960/1/8於中上環有時會出現滿座甚至頂閘情況,尤其脫班時為甚。有見及此,部分月票使用者會乘坐934路線,於荃景圍天橋下車,轉乘M線往屯元天。934於非繁忙時間客量欠佳,提供充足座位,讓採用此乘車方法的乘客大多數都能安坐座位歸家。可是,由於934現時沒有與大西北路線的轉乘優惠(只有934轉968往銅鑼灣,未能惠及大西北居民),此轉乘方式僅對月票乘客有吸引力,一般乘客這樣轉乘,車資較昂貴。

可否考慮增設934轉乘屯元天M線優惠?此做法能方便屯元天居民回家,亦能改善934客量。尤其於城巴962/7/9服務地區,加設934轉乘優惠或能吸引乘客改為選擇九巴。雖然現時乘客已經可以於屯門/大欖轉車站轉乘巴士,但是以934轉乘,有座位的機會更大。

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 22:45

可以推行

leo_ku 發表於 2019-8-24 22:51

757 發表於 2019-8-24 23:09

leo_ku 發表於 2019-8-24 22:51
加都無用,邊個有車鍊直達隧巴唔坐走去坐經荃灣的934? 未計934灣仔先有得坐。 ...

我咪講左,會咁轉嘅通常都係貪有位坐/上到車,加上部分地區現時已經需要轉乘(例如景峰一帶只有960S單向往港島),934加設優惠能為乘客提供另一選擇。

andy92 發表於 2019-8-24 23:11

934 加免費轉乘 234AB 搶下 962B 客仔好過

lsc04d11 發表於 2019-8-24 23:12

想問荃景圍天橋坐M線容易有位坐嗎?(繁時)我幾個friend都話有58m/58p都一定上唔到 要搭59m/60m/66m/57m/61m(後兩者雖然荔景開但都有機上到既)去屯轉攝番58m/58p/260x/960/960a/960b wo.... 要轉三程 不如繼續960 (真係做到 要救不如救埋936 荔枝角站轉X線 但同樣道理 通常只有66x有多啲位 58x又唔停轉車站)

我見到你講非繁 但934 936頭班1600
1800前及2000後960,961,968都好易上唔到咩?

lsc04d11 發表於 2019-8-24 23:16

當234a/b 提供33,40,234x,30x,290系轉乘時,我都覺仲有好多人搭52x去荔枝角站落地底時 又唔覺你個方法搶到962b 客如果話汀九堆客 都應該唔會搭962b轉回頭(應該會捧左都會票 荃西轉234b)

757 發表於 2019-8-24 23:16

都值得加

andy92 發表於 2019-8-24 23:22

lsc04d11 發表於 2019-8-24 23:16
當234a/b 提供33,40,234x,30x,290系轉乘時,我都覺仲有好多人搭52x去荔枝角站落地底時 又唔覺你個方法 ...

數量一定唔會多,主要係浪一二同埋貪平客

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 23:32

962B青龍頭深井客一定搶唔到
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 九巴934可否與大西北M線加設轉乘優惠?