E500facelift 發表於 2020-1-27 14:44

舊清德望段可以放寬限制?

不時都有12米既91M偷雞行舊清,而冇改行新清,甘喺唔改道既情況下直接放寬91M,92用12米有冇得諗。歡迎討論

kitarolo 發表於 2020-1-27 15:21

91M/92又唔似B1咁賺到笑
無好大誘因偷雞,好可能已獲准
咁做而無棟返「專利巴士例外」

JX9097 發表於 2020-1-27 18:51

so far見咁多次91M行12米車都會放牌
(臨時特別車, 停白紅樓)
真係有車會偷雞行舊清落山?

FBI2 發表於 2020-1-27 18:56

九巴已多次向運輸署申請12米上舊清,但被運吉拒絕,指出需要等待舊清擴闊工程完結後才批准.
不過,九巴唔想送走德望班客,所以咪暫時平時出短車,假期出大車囉.

最好方法係91M,92全部行晒新清,只保留91行舊清,因為91暫時未批行12米.

路面方面,我見過城巴用12.8米上舊清,完全冇難度.

WongKinYat_WKY 發表於 2020-1-27 19:10

九巴已多次向運輸署申請12米上舊清,但被運吉拒絕,指出需要等待舊清擴闊工程完結後才批准.
不過,九巴唔想送 ...

91除咗因為舊清仲有邊度用唔到12米, 清水灣總站?

kitarolo 發表於 2020-1-27 19:19

WongKinYat_WKY 發表於 2020-1-27 19:10

個總站反而問題不大
但孟公屋到清水灣之間
唔少彎位用短雙都過晒界

he_01 發表於 2020-1-27 19:56

不過,九巴唔想送 ...

新清塞車愈嚟愈嚴重 行到嘅都係用返舊清好

shakugan2005 發表於 2020-1-27 20:17

he_01 發表於 2020-1-27 19:56
新清塞車愈嚟愈嚴重 行到嘅都係用返舊清好

新清就多得安達臣規劃唔少, 舊清唔會好得幾多

cwsj2003 發表於 2020-1-27 21:36

shakugan2005 發表於 2020-1-27 20:17
新清就多得安達臣規劃唔少, 舊清唔會好得幾多

不用分得那麼細,反正喺清水灣道匯合都係要塞
道路唔增加只識起樓塞人入去,跟手開更多巴士線就叫規劃,但交通超負荷先再慢慢搵方法解決
反正交通負荷從來冇官關心,R地起到樓/(插針樓)就可以同市民交功課

FBI2 發表於 2020-1-27 22:12

條路行12米係OK,只係未有需要批住.

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 舊清德望段可以放寬限制?