ryandroid 發表於 2020-3-1 23:37

流星☆雨 發表於 2020-3-1 23:16
咁上水粉嶺人係人,大埔太和人都係人

如果真係駁落大埔,太和更加影響民生一定唔得

一年前呢度未有B7,8,9 路綫公佈
大埔板友死都要搶香園圍全日綫
依家香園圍全日綫就變成個波
你拋我我拋佢

還原基本停上水廣場半小時一班其實對上水影響唔會明顯大咗嘅
停其他東鐵站反而係變相發掘深圳人新蒲點/水貨點

流星☆雨 發表於 2020-3-1 23:55

ryandroid 發表於 2020-3-1 23:37
一年前呢度未有B7,8,9 路綫公佈
大埔板友死都要搶香園圍全日綫
依家香園圍全日綫就變成個波

我唔覺得大埔人咁恨喎,似乎係個別板友人有我有心態,或者只係想有線去沙田?

既然大埔本身都有B8,如果大埔人真係咁恨恩主打救,咪叫班黃區議員爭取B8全日囉

一係學B6做法,專登唔停正上廣/上水站,停遠少少揀個冇乜民居/商店既地方停站,都會實際過真係唔開B7既

ryandroid 發表於 2020-3-2 00:31

我唔覺得大埔人咁恨喎,似乎係個別板友人有我有心態,或者只係想有線去沙田?

既然大埔本身都有B8,如果 ...

之前跨境巴停街市都話擾民
基本上上水冇地方唔擾民
可以考慮北區公園新運路嗰邊
嗰度百無
但乘客都可能百無
唯一算方便係蓮塘人搭A43/P 去機場
冇乜人去嘅北區公園都可以用嚟做蓮塘客嘅集散地XD

ryumew 發表於 2020-3-2 01:28

去太和站囉 直出比上粉快好多

ryumew 發表於 2020-3-2 01:38

既然大埔本身都有B8,如果 ...

如果b7改在大埔太和 , b8最少唔駛入大埔區益左沙田友更快到達香園圍, 乘機搶走羅湖客

053h4 發表於 2020-3-2 10:36

天空之神 發表於 2020-3-2 13:18

一站直出九龍塘咪算,一係就直出南晶,D B 線只去新界但大舊肉去哂過境巴公司,N 輸

053h4 發表於 2020-3-2 13:19

流星☆雨 發表於 2020-3-2 14:48

ryumew 發表於 2020-3-2 01:38
如果b7改在大埔太和 , b8最少唔駛入大埔區益左沙田友更快到達香園圍, 乘機搶走羅湖客 ...

調返轉講,我亦不覺得今時今日的沙田人有幾恨要過境線;P

jocosben 發表於 2020-3-9 15:35

根據番今日交委會城巴龔生既講法, 佢地已經因應社區既關注向運輸署提交左修訂路線既建議(無透露詳情)
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7
查看完整版本: 北區區議員建議 B7 不入上粉