ma2 發表於 2020-3-19 09:25

HE7921 發表於 2020-3-17 23:08
仲以為拎新巴4020-4029過非專,或者搵9500-9509都唔錯

冇可能,老新要預返啲11米應付大時大節的赤柱和柴灣墳場清明,重陽的巴士服務!
同埋老城的95XX車仍新,加埋受老城重用 ,所以現階段不會過非專利。。。

E500facelift 發表於 2020-3-19 10:01

ma2 發表於 2020-3-19 09:25
冇可能,老新要預返啲11米應付大時大節的赤柱和柴灣墳場清明,重陽的巴士服務!
同埋老城的95XX車 ...

388,389預35部11.3米都夠la(當388,389開3分鐘一班),再加上:
13:5
23:19(假日需抽調部分車行65)
23B/65:6
38:14
81:8

甘既話其實留大約95部11.3米都夠,如果23,38放寬用12米就可以再留少d

053h4 發表於 2020-3-19 10:10

JC3987 發表於 2020-3-19 11:02

我覺得唔應該有 入非專=浪費 呢個觀念。
部車無論喺專利部還是非專利服務,一樣係幫公司做生意賺錢啫…
以前城巴非專利係買新車,規格仲豪華過專利車tim

依家城巴非專用埋啲又殘舊又唔夠載嘅矮躉真係好趕客,我恐怕連啲非專利老主顧 (第一城、TVB) 都遲早接受不了而唔再用城巴囉…

ma2 發表於 2020-3-19 12:13

JC3987 發表於 2020-3-19 11:02
我覺得唔應該有 入非專=浪費 呢個觀念。
部車無論喺專利部還是非專利服務,一樣係幫公司做生意賺錢啫…
以 ...

來咁過檔批91XX,81XX,82XX已經好過由老新過檔的舊車,起碼假假地都未足10年以上車
仍算係新車先!

M722 發表於 2020-3-19 14:45

LokManSiu 發表於 2020-3-17 22:33
冇70xx咩?

賣70xx俾KMB, 轉為ATSE, 反正KMB咁缺短車。
等同當年新巴20XX賣俾九巴轉為AA61~70

E500facelift 發表於 2020-3-19 15:12

M722 發表於 2020-3-19 14:45
賣70xx俾KMB, 轉為ATSE, 反正KMB咁缺短車。
等同當年新巴20XX賣俾九巴轉為AA61~70 ...

九巴買左76-101部E500MMC 11.3米,除非將部份11.3米轉為12.8米,否則將7XXX賣比九巴好難成事,當然無可否認城巴7XXX真係過多

柴頭兄 發表於 2020-3-19 15:37

kei_hk 發表於 2020-3-19 16:04

柴頭兄 發表於 2020-3-19 15:37
岩呀 今時今日換車都換到歐 5,咁同買部新既歐 6 有乜分別 ?

專利冇左部歐 5 咪又係要買番部歐 6,

點解非專係要食舊車?

可能......

專利車抽車轉去非專﹐買全新車頂替被抽走的專利車。
這是過去的做法﹐應該好易處理。

但係﹐非專直接換入全新車。
同江湖傳聞想摺左非專﹐或者有點關係。

無錯﹐摺左非專部車係唔需要劏。
但係﹐轉部 "舊" 車入番專利巴士﹐就未必係易事。(我無話完全做唔到)
市場上﹐又無幾多公司會買雙層車。
在此考慮的情況下﹐直接買新車做非專﹐未必係首選方法。

HV9990 發表於 2020-3-20 01:35

RH7685 發表於 2020-3-19 03:31
宇X 金X新車最近少咗
買得呢啲通常都係做大陸團生意

其實主要想講貨車、工程車、垃圾車呢類重型車
近年條街明顯多咗JAC, Sinotruk呢類牌子出現

至於旅遊巴,近年因為多咗Marcopolo中国 / 馬拉InterCoach, Gemilang等車身廠
咁咪多咗選擇囉

頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8
查看完整版本: 非專古典部新血消息