tszhinchan3 發表於 2020-5-15 13:25

如果當日九巴唔係延長85c同86c,而仲會唔會有85x同286c?

已經取消同被陰乾既85c同86c,係馬鞍山早期開辦既巴士線,初時以耀安及恆安為總站。
及後分別延長至馬鞍山市中心及利安。由於屬早期既馬鞍山線,所以同81c同89c一樣,都係要經沙田以維持客量。
或者因為延長左總站,所以唔似得81c、89c、85k同43x要行77區。
而家85c已經變左85x唔再經黃大仙同樂富,86c縮班比286c全日。
我有時係度諗,如果當日兩條線冇延長,之後做77區,而利安果邊再開條85d(沙田醫院直出,)同86d(第一城直出,經龍翔道)做分流,有冇機會避免而家286c咁兩頭唔到岸?

巴士的膠 發表於 2020-5-15 13:55

咁咪縮返86C去恆耀,經77區囉

arartete 發表於 2020-5-15 14:48

現時2架車其實去到富安都無乜位坐架啦..

Choi 發表於 2020-5-15 14:55

86A好應該廢物利用比其他線提速,F1都講到口臭

hk20020062 發表於 2020-5-15 15:00

即係 86X 全日啦 ;P

Freezewinter 發表於 2020-5-15 15:26

86D 到最後都係會同 286C 重疊

而 85C 咁樣改完會變另一條 89C
然後 77 區變成三條大隧線,重組難度就更加大

tszhinchan3 發表於 2020-5-15 15:50

Freezewinter 發表於 2020-5-15 15:26
86D 到最後都係會同 286C 重疊

而 85C 咁樣改完會變另一條 89C

我假設係85c同86c繼續留係恆耀再變做77區線,85d同86d係跟89d同87d既走線開辦,其實會唔會有機會唔洗好似而家係咁爭論85x同286c個定位問題?

Freezewinter 發表於 2020-5-15 16:08

tszhinchan3 發表於 2020-5-15 15:50
我假設係85c同86c繼續留係恆耀再變做77區線,85d同86d係跟89d同87d既走線開辦,其實會唔會有機會唔洗好似 ...

不太明白個意思
即係如果有 85D/86D 就未必會開 85X/286C 出黎?

tszhinchan3 發表於 2020-5-15 18:19

Freezewinter 發表於 2020-5-15 16:08
不太明白個意思
即係如果有 85D/86D 就未必會開 85X/286C 出黎?

正是

KG1428 發表於 2020-5-15 20:19

咁如果85M要兜77區,286M可以不用開啦
是否咁樣想
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 如果當日九巴唔係延長85c同86c,而仲會唔會有85x同286c?