jacky03 發表於 2020-6-18 22:37

論797M和298E

兩條雖然都係往返將軍工業邨嘅線,但係797M同298E路線差唔多相同,理應合併成一條路,但係運吉處有理冇理,照舊畀依兩條線營運
而且兩條路線差唔多相同,應該有差唔多班次,但係九巴平常班次就20分鐘一班,而城巴就半個鐘一班,甚至一個鐘一班,因此我建議:坑口/將軍澳↺工業邨↺將軍澳/坑口,並由城九其中一間公司做,或者改為每半個鐘一班,一班坑口↺工業邨,一班將軍澳↺工業邨,亦都係由城九其中一間公司做,以達到運吉處指引,更可以節省其中一間巴士公司嘅巴士

YY487 發表於 2020-6-18 22:38

jacky03 發表於 2020-6-18 22:40

YY487 發表於 2020-6-18 22:38
F1版,thx

咁我都有啲問題想問下

M722 發表於 2020-6-18 22:45

290X延長到工業區及新巴796X及290X加將軍澳區內雙向分段收費,797M可以摺埋

WongKinYat_WKY 發表於 2020-6-18 22:48

兩間公司喺度呢就好難合併嘅

Sita1004-1017 發表於 2020-6-18 22:54

你睇98同797覆蓋範圍咁少都要對打就知冇可能啦

kmb71k 發表於 2020-6-18 23:25

797M係城巴?

仲有一條去坑口一條去調景嶺
有幾差唔多相同?

ViviTse 發表於 2020-6-19 03:14

M722 發表於 2020-6-18 22:45
290X延長到工業區及新巴796X及290X加將軍澳區內雙向分段收費,797M可以摺埋

當290、290A都唔肯做雙向分段收費嘅時候,要290X加雙向分段似乎難D wo......

GK3258 發表於 2020-6-19 07:09

kmb71k 發表於 2020-6-18 23:25
797M係城巴?

仲有一條去坑口一條去調景嶺

據非正式統計,十個將軍澳人五個都會話堆7頭線係城巴做
翻正題,工業村呢塊餅話大又唔大,但又有小巴佬(依家仲要兩間)搶,本身巴士已經難做,得繁時有肉食。呢啲線靠密搶客本身已經蝕,所以新創建巴策略性地放條796X入去靠其他區推密條線搶客,某程度上已經放棄左797M。
如果比取消,我諗新創建都未必唔肯,不過要衡量依家位位搶緊7.X 加養條廢線vs因為取消條線要比翻優惠,邊樣無咁蝕喇。

lsc04d11 發表於 2020-6-19 09:56

ViviTse 發表於 2020-6-19 03:14
當290、290A都唔肯做雙向分段收費嘅時候,要290X加雙向分段似乎難D wo......

冇野嫁 學對家E21 set個落車分段要喺調景嶺站/唐明街公園(益下九巴但冇296系轉乘)落車   完全唔抵觸290/290A一直冇寶達前或彩雲前落車既分段

(E21個維港灣出黎分段都要弼街前落車)
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 論797M和298E