da81 發表於 2020-7-5 18:17

671 點解咁坎坷

講南區段客少,唔多唔少係俾佢世界級班次,同埋服務時間短而影響乘搭意欲,但佢由銅鑼灣到北角,執619 同 601 雞都執到笑,理論上都唔係一條蝕到入肉既線

講塞車,601 619 響中環灣仔都一樣有塞車問題,而家香隧塞車狀況其實同市區狀況差唔多

講南區段載空問題,170 都有同樣問題,又係靠市區客撐住條線,但又唔見得出現671 既頹做問題,點解671 總係做唔起?做到繁時12-15, 非繁20 一班,再改到十點尾車,可唔可以改善到671 既坎坷問題?

DIH 發表於 2020-7-5 18:48

作為鑽石山人,我都想佢有「正常」尾車時間,銅鑼灣消遣完,南區起碼23:00尾班車先叫正路,20分一班等得過都可以放棄搭鐵。

andy1010 發表於 2020-7-5 18:49

前途同606差唔多

EX-TL 發表於 2020-7-5 18:51

呢條線係用嚟填窿多啲, 鴨脷洲-東九, 黃竹坑 香港仔-觀塘, 利南-港島流水, 南區及鑽石山東隧轉乘網絡, 咁多樣嘢炒埋一碟先夠做, 但冇咗671就要轉車, 以及影響到轉乘網絡.

而家開30分鐘一班, 當初係開緊十幾分鐘一班, 但當時係未有ETA年代, 唔係定點班次根本唔識預時間去等, 南港島綫通車後有ETA, 兩個年代當中揀一個, 我寧願要而家開30分鐘一班有ETA睇.

事實上, 有定點, 有ETA, 唔計銅鑼灣-觀塘區呢段執雞見車就上, 起碼鑽石山開到觀塘道, 同埋利南開到海怡 利東 黃竹坑, 要預時間唔難.

不過, 客量上升空間受制於南港島綫通車, 即使要金鐘轉車, 南區去東九龍地鐵快而穩定得多, 早繁過港島, 東隧塞車嚴重, 好多人搭番地鐵, 只係好在其他時間唔塞車, 東九去南區唔慢, 去北角 銅鑼灣有雞執下.

miklcct 發表於 2020-7-5 19:08

671太慢啦,總站開車45分鐘都未過到海,尤其係北行要入銅鑼灣,所以南區基本上唔會有人搭過海嘅啦,南區北行必然係載空氣。

671呢條線基本上無得救,如果要南區有人搭過海,唯一做法香隧後下站東隧,但係堅拿道一塞又係死。至於九龍段全程同觀塘線重疊,基本上乘客已經全部保鐵(606都有類似問題),唔似得601同619做半山區,有固定客源基礎。

FBI2 發表於 2020-7-5 19:13

671班次穩定時,客量唔係太差

shakugan2005 發表於 2020-7-5 19:23

其實利樂街多唔多人要過海返工?

ky927 發表於 2020-7-5 19:26

老實,好大改善係好難。一係大膽啲

1)拉上慈雲山,做116北角特快嘅角色(唔知快幾多);
2)放棄北角天后;改行薄扶林道+西營盤+中灣繞(做觀塘<>西營盤特快)

Point2 呢點好似好crazy,但未至於唔work。

一)薄扶林無觀塘線,可以做東隧駁腳;
二)西營盤/信德尾站入中灣繞去東隧,食左101/601特快嘅角色;
三)雖然行大運,但避開哂塞車位同避左619嘅重疊位
四)薄扶林做華富or置富<>東九返工都係現時可托展空間

EX-TL 發表於 2020-7-5 19:31

shakugan2005 發表於 2020-7-5 19:23
其實利樂街多唔多人要過海返工?

671開線以來, 利南沒有住宅, 但遲啲有地王級豪宅出現, 情況有變.

TankKingEH9697 發表於 2020-7-5 19:33

南行還可以 執下77 99雞;P

北行佢行觀塘道 但法院下站係創紀 搵鬼搭
停apm出面都有得諗下ge 雖然要陪塞 ;P
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 671 點解咁坎坷