S3N280_FX8032 發表於 2020-7-13 12:03

書展將延期舉行,書展散場巴士線亦都會順延

因應多間書商退出書展貿發局決定將書展延後9月或12月舉行,所以書展場線都會延期,到時9月或12月睇下今年新開的路線191R及603R會唔會再有需求服務。

AtrHenu 發表於 2020-7-13 12:16

我諗到時可能唔止會獨發三巴(九巴,新巴,城巴)狂開書展線清客照顧一D新界/潛在客源的地區.
例如:130R(特快往荃灣,深井),169R(往天水圍),
180R(經沙田,馬鞍山去泥涌)和119R(經官塘,順利).

053h4 發表於 2020-7-13 12:18

106116_1023 發表於 2020-7-13 12:22

宣佈左延期未?

kei_hk 發表於 2020-7-13 13:40

106116_1023 發表於 2020-7-13 12:22
宣佈左延期未?

貿發局在中午12時許宣布,原定後日開幕的書展,延期舉行,但未有公布確實日期,市民可以退票。

GD1570 發表於 2020-7-13 13:42

053h4 發表於 2020-7-13 12:18
疫情下的書展要限制人流, 其實個人覺得無需要開特別線

你肯定到時候疲情依然持續嗎?

053h4 發表於 2020-7-13 14:53

GD1570 發表於 2020-7-13 15:14

053h4 發表於 2020-7-13 14:53
你肯定到時候疲情依然持續嗎?咁你不如定義下咩叫完結啦
如果要全世界連續28日無確診都好, 睇 ...
開散場線嘅目的唔係要吸引人流,而係想人流盡怏消散,以及避免影響正常乘客,有冇疫情對於乘客及車長來說都是一件好事。

你就反而認為唔應該開,即係要把多出來的乘客放埋落正班車上,增加傳播嘅風險。

阿0生,唔怪之得你撐九巴啦,原來你諗嘢係同九巴一模一樣嘅!

053h4 發表於 2020-7-13 15:29

GD1570 發表於 2020-7-13 15:47

053h4 發表於 2020-7-13 15:29
睇你點睇啦, 話晒好似海洋公園咁, 把入場人數減半的話. 就無人爭取所謂散場車
以前書展入場人數大約一百萬 ...
我成篇回文根本就唔係從生意角度出發,而係從傳播病毒角度去分析散場車嘅存在性。

你認為無視健康風險,但就將依班參加完正常活動嘅乘客放埋落去現有嘅密閉空間,
其實你咪又係無視咗健康風險依樣嘢囉...

支持停課,但唔該唔好無視咗抗疫疲勞依四隻字囉..
亦正正就係因為依四隻大字,所以會令香港出現第三波爆發。
我相信你都會支持停課,但我亦唔相信你無踏出過門口一步囉...
記住:搭電梯/升降機都可以受到感染架...
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 書展將延期舉行,書展散場巴士線亦都會順延