4eyesryo 發表於 2020-7-19 11:32

ATE134 發表於 2020-7-19 10:42
101批左未呀?
肥官塘總站,可能要等新總站再試

HR1377 發表於 2020-7-19 11:58

pccpkl 發表於 2020-7-19 08:55
601/619都要用la
601對家有
冇ras都唔會肥掛

619肥振華道左轉牛頭角道

除非往港澳碼頭方向改入牛頭角總站

tommy14D 發表於 2020-7-19 12:14

俾619X行

DR1666 發表於 2020-7-19 12:52

tommy14D 發表於 2020-7-18 21:24
轉8號位置上米得

不如先諗下,1A 用幾多部車,8 號又用幾多部車?下下都有幾部 1A 擺喺尖碼嘅情況下,如果要 1A 用 8 號嘅月台,係咪想全個尖碼一齊塞死呢?

如果要 1A 轉用 12.8 m 嘅話,乾脆將佢撤出尖碼會係一個可取嘅做法,不過我相信九巴一定唔會咁做。

Anyway,潑一潑冷水,其實嗰五部有冇可能只係 E6M 嚟?

tony225 發表於 2020-7-19 13:03

九廠暫時批左嘅自家線就只有5A同108嘅短棍,其他都未出通告批准,新界線除外

JX9097 發表於 2020-7-19 14:06

呢個位行12米都要對頭車就位(架車唔可以行到白線前)
12.8真係唔太可能
(城巴有RAS,可以試下)

4eyesryo 發表於 2020-7-19 15:08

pccpkl 發表於 2020-7-19 08:55
601/619都要用la
601對家有
冇ras都唔會肥掛

九巴無RAS肥秀明道東行近秀茂坪商場果段

noname617 發表於 2020-7-19 15:12

4eyesryo 發表於 2020-7-19 11:32
肥官塘總站,可能要等新總站再試

新總應該試左啊!不過唔知屋宇署收左貨未?因為個總站又係私人管理

JX9097 發表於 2020-7-19 16:20

4eyesryo 發表於 2020-7-19 15:08
九巴無RAS肥秀明道東行近秀茂坪商場果段

迴旋處?
呢度可以睇下cut唔cut到個上落客區
或者將個迴旋處改做類似曉光街口嗰款

384047x 發表於 2020-7-19 16:25

DR1666 發表於 2020-7-19 12:52
不如先諗下,1A 用幾多部車,8 號又用幾多部車?下下都有幾部 1A 擺喺尖碼嘅情況下,如果要 1A 用 8 號 ...

其實我都覺得係流流地
不過諗深一層,既然係關拖12.8嘅話,唔應該批埋東九線,89D,268c呢啲線12.8壞車又係拖去沙/屯廠,咁到時九廠12.8壞車拖其他廠又得wo, 除非九巴覺得喺東九壞12.8車拖其他廠好麻煩,咁一開始就唔應該批東九線
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8
查看完整版本: 九龍灣車廠12.8m消息