poondriver 發表於 2020-7-19 16:50

DR1666 發表於 2020-7-19 12:52
不如先諗下,1A 用幾多部車,8 號又用幾多部車?下下都有幾部 1A 擺喺尖碼嘅情況下,如果要 1A 用 8 號 ...

某facebookgroup又真係有張相係兩架未出牌12.8係九廠天台

fatpear 發表於 2020-7-19 17:23

唔計對家廠已經派緊12.8 同其他有位肥咗嘅K廠線,數數K廠都仲有大堆線(3D, 15, 16, 17, 26, 27, 13x/213x, 215x, 88, 98C, 98D, 290系)客量係需要12.8,希望K廠入12.8嘅問題真係解決到

ATE134 發表於 2020-7-19 18:13

會唔會俾D落隧巴線?因為對家成日行到(如106,111,115等)

nwyforsure0111 發表於 2020-7-19 20:28

pccpkl 發表於 2020-7-19 08:53
其實98C用唔用到?
290其實有機會用到
但290A好似唔得

但同樣行四順及秀茂坪嘅A29P都用到12.8米啦!

noname617 發表於 2020-7-19 20:44

nwyforsure0111 發表於 2020-7-19 20:28
但同樣行四順及秀茂坪嘅A29P都用到12.8米啦!

有ras同無ras分別

CTB690 發表於 2020-7-19 21:49

HE7707 發表於 2020-7-19 01:40
之前有版友透露過用3ATENU試98D,效果唔錯,會唔會再有一堆高客量的九廠線再獲批12.8米? ...

將軍澳隧道轉車站九巴用12.8米黎試車咁真係有可能98D用到12.8米

JX9097 發表於 2020-7-19 22:18

CTB690 發表於 2020-7-19 21:49
將軍澳隧道轉車站九巴用12.8米黎試車咁真係有可能98D用到12.8米

未必有直接關係只係有大拎大
正如以前試車搵3AD一樣

NA2758 發表於 2020-7-20 17:15

ATE134 發表於 2020-7-19 18:13
會唔會俾D落隧巴線?因為對家成日行到(如106,111,115等)

對家有尾軸,九巴冇,有D位新城轉到九巴can't

NA2758 發表於 2020-7-20 17:19

如果九廠批12.8,應該食哂其他廠D 3ATENU 3AVBWU舊車????????

hokachung 發表於 2020-7-20 17:46

fatpear 發表於 2020-7-19 17:23
唔計對家廠已經派緊12.8 同其他有位肥咗嘅K廠線,數數K廠都仲有大堆線(3D, 15, 16, 17, 26, 27, 13x/213x, ...
入奧運站總站嘅綫一條都無批過,而且16號仲要晏架街轉槐樹街再轉福全街,所以未必有機
68X行到12.8米咁啱就係skip曬呢2個位
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8
查看完整版本: 九龍灣車廠12.8m消息