ricky 發表於 2020-7-25 23:37

運輸署否決九巴5A及5D改經承啟道

有九龍城區議員建議九巴5A及5D改道並途經木廠街、承啟道、沐安街啟德港鐵站。
https://www.districtcouncils.gov.hk/kc/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/TTC/18487/KCTTC20_26cp.pdf

但運輸署指出,若建議將5A改經承啟道,會影響現時沿馬頭涌道、太子道東及協調道的乘客。而且,由於道路設計限制,車輛沿馬頭涌道往九龍城迴旋處方向不能右轉木廠街。若路線改行承啟道,巴士需作繞道並改經馬頭角道,盛德街、富寧街、馬頭涌道及木廠街;若建議5D改道,會影響現時沿土瓜灣及太子道東一帶每日約1,400名乘客(佔該線全部乘客約百分之35)。
https://www.districtcouncils.gov.hk/kc/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/TTC/18487/Pages_from_TTC_2_26.pdf

即係話, 5A同5D一定要保住九龍城同新蒲崗的乘客,否則兩條線要摺。;P

HR1377 發表於 2020-7-25 23:39

承啟道明顯係城巴專區

ricky 發表於 2020-7-25 23:40

HR1377 發表於 2020-7-25 23:39
承啟道明顯係城巴專區

咁睇就似係

da87 發表於 2020-7-25 23:43

呢段承啟道唔係想像中咁好行, 燈位多兼唔順
巴士公司又(暫時)做唔到生意

兜子 發表於 2020-7-25 23:56

哎唷唷,係咪又要將5A同5D重新招標啦? #曲

Fong_2132 發表於 2020-7-26 00:14