dtfaiwong 發表於 2020-7-30 22:29

682A車程

今晚7:30左右見到架682A埋海柏,望下個app係6:00嗰班,到總站要再多10分鐘,即係一程車要成100分鐘,係唔係正常時間?而下一班車係10分鐘後到。到海柏時候車上唔夠10個客,係比正常少定差唔多?

horivhyc 發表於 2020-7-30 23:55

其實差唔多,因為682A其實只等係執682主線雞,大多數時候都係有位剩上東廊

EX-TL 發表於 2020-7-31 00:47

疫情期間, 的確少左人返工, 但路面交通未必有太大改善, 繁時一樣會塞車, 六點由柴灣開出, 到北角上橋已經用左半個鐘有多, 東隧同大老山多車塞塞下車, 時間就係咁白過.

所以, 682X開線時不在電照街設站, 就係預左建議轉營為988改由西營盤過海, 健康村後跟722上東廊, 避開晒塞車位, 車程快唔少, 只係唔知682A有冇條件改行西隧.

LD9156 發表於 2020-7-31 00:52

EX-TL 發表於 2020-7-31 00:47
疫情期間, 的確少左人返工, 但路面交通未必有太大改善, 繁時一樣會塞車, 六點由柴灣開出, 到北角上橋已經用 ...

最好係行增加行西隧嘅替代路線,比車長揀行邊到,因為始終有日子係東隧唔塞車,亦無謂行西隧兜個大圈。不過咁做就要健康邨不停站直飛沙田,連隧道口都唔停

horivhyc 發表於 2020-7-31 01:31

LD9156 發表於 2020-7-31 00:52
最好係行增加行西隧嘅替代路線,比車長揀行邊到,因為始終有日子係東隧唔塞車,亦無謂行西隧兜個大圈。不 ...

本身682X健康村下一站已經直接耀安邨耀遜樓……

LD9156 發表於 2020-7-31 02:02

horivhyc 發表於 2020-7-31 01:31
本身682X健康村下一站已經直接耀安邨耀遜樓……

想指出嘅係指如果682A甚至682B下繁彈性改行西隧,就要取消健康邨至大老山之間各站了

AVW28 發表於 2020-7-31 09:01

就算係咪疫情,東隧港島入口未到5點已經出現車龍。

682A唔洗經第一城係好似好快,但都要經錦泰,去頌安打後時間上係同主線打和咁滯。基本上我見過682A最多果次都係坐滿過海(多數仲有大量通道位)。加上回程得兩班車,所以搭得呢條線既,一係去錦泰至欣安一帶既乘客,一係咁岩見車就上既乘客(即執雞)。

至於上面講到話682系彈性改行西隧既建議,唔係唔可行,係煩在要處理尾站客(健康邨和電照街都唔少人上,講緊下繁班班車都可以有兩位數字),其中後者雖然仲可以去琴行街改搭680,但680係該站都一樣咁難上車(部分班次係新光或之前已經頂閘);最終咪又可能迫左呢班客落地底。

北角行西隧過海係就係兜遠左,但以現時東隧和紅隧及其連接道路係下繁既情況,向西行似乎係最順咁滯。始終東廊可以接入中環灣仔繞道,之後又可以連接西隧。

(利申:1X年682常客,近兩年既下繁塞車時段已改左去中環或金鐘搭西隧車)

kwn1029 發表於 2020-7-31 10:22

682A唔洗經第一城係好似好快,但都要經錦泰,去頌安打 ...

處理方法好簡單,咪行糖水道上東廊入繞道,skip電照街,改停健威花園、琴行街咪得

hihiman 發表於 2020-7-31 17:30

682A唔洗經第一城係好似好快,但都要經錦泰,去頌安打 ...

諗起都覺我好DIN
希望遲D 會見到907P, 978C/E, 985C/E 出現

dtfaiwong 發表於 2020-7-31 17:44

如果681,681P下繁興發街後改行中灣繞同西隧會唔會仲快?
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 682A車程