qunow 發表於 2020-8-8 06:47

九巴元朗屯門區雙向分段收費即日開始

https://news.now.com/home/local/player?newsId=399930
實際使用情況怎樣?

I20091157 發表於 2020-8-8 08:13

其實點解唔可以個個站裝拍卡器/車頭拍卡取分段?
如果個乘客喺冇拍卡機嘅站落車點算?佢冇優惠喎⋯⋯

ericchui 發表於 2020-8-8 09:02

點解唔可以個個站裝機?因為唔係個個站都有電囉。點解唔車頭拍卡?如果繁忙時間,個個都迫岀車頭拍卡,車上面的乘客真係多謝晒。

leo_ku 發表於 2020-8-8 09:03

ericchui 發表於 2020-8-8 09:05

個站無卡機點算?一係行去有卡機的站拍卡(以屯仁街站為例,你咪去華都個站拍卡囉),一係搭其他車囉

shakugan2005 發表於 2020-8-8 10:33

leo_ku 發表於 2020-8-8 09:03
無咪無優惠囉有咩問題?車頭拍?你仲嫌長途線區內客少得濟想成車短途客,長途客無得上?

你估它們係N線 ...

通霄既N260, N269冇份喎, 屯門碼頭往豐景園及天慈往元朗要比全程收費, 甚至荃景圍往美孚及眾安街往屯門碼頭/天慈單向分段都冇個

Quanta 發表於 2020-8-8 11:00

shakugan2005 發表於 2020-8-8 10:33
通霄既N260, N269冇份喎, 屯門碼頭往豐景園及天慈往元朗要比全程收費, 甚至荃景圍往美孚及眾安街往屯門碼 ...

整優惠都係為咗同輕鐵鬥,半夜無輕鐵咪無優惠

shakugan2005 發表於 2020-8-8 11:22

Quanta 發表於 2020-8-8 11:00
整優惠都係為咗同輕鐵鬥,半夜無輕鐵咪無優惠

輕鐵專區實施後九巴開左唔少特快線, 九巴要做返區內線咁就要縮返58X/59X等線去深水埗欽州街前

JC8385 發表於 2020-8-8 11:31

shakugan2005 發表於 2020-8-8 11:22
輕鐵專區實施後九巴開左唔少特快線, 九巴要做返區內線咁就要縮返58X/59X等線去深水埗欽州街前
...

當年呢種蠻橫霸道嘅所謂政策早就成為歷史文件啦

shakugan2005 發表於 2020-8-8 11:35

JC8385 發表於 2020-8-8 11:31
當年呢種蠻橫霸道嘅所謂政策早就成為歷史文件啦

咁幾時先肯開返來往屯門及元朗既61/61A/63線?
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 九巴元朗屯門區雙向分段收費即日開始