74queen 發表於 2020-8-10 21:00

應否善用觀塘周邊總站 大幅減少觀塘碼頭巴士班次

隨住開源道 偉業街 敬業街嘅擠塞越嚟越嚴重 塞車時段亦越嚟越長 由兩三點塞到入夜 單係出入觀碼一段路已經大幅延長行車時間 浪費資源

觀塘站同凱滙都仲有空間可以容納更多巴士線 再唔係翠屏道行人路夠闊 應該可以劃到多個路邊站位同擴建翠屏總站

建議將268C/269C全日改以觀塘站為總站 觀碼僅保留上午往觀塘 下午往新界 20-30分鐘一班 即聯合班次10-15分鐘一班往欖隧

74系改為翠屏道沿路 274X維持觀碼 延長服務時間

80改觀塘站

83X改凱匯總站

80X 短途線 繁忙時間路線維持觀碼總站

6516 發表於 2020-8-10 21:18

觀塘塞車係點塞有冇研究過?

其實好簡單, 開源道塞番出roundabout就成個觀塘玩完

你講果D站全部都係要行番roundabout去, 會有用?
定係你覺得冇左巴士條開源道就唔塞?

AV296-HL1875 發表於 2020-8-10 21:20

開源道好似今日塞法,半個鐘郁都唔郁,龍尾去到鑽石山
總站搬去邊都斷哂纜
見3D,17裕民坊做總站都無車入到去

kmb71k 發表於 2020-8-10 21:45

樓主你真係當翠屏道總站同觀塘站總站好大

74系同268C/269C呢啲車海線仲邊度塞得落?

Waiyin12 發表於 2020-8-10 21:58

kmb71k 發表於 2020-8-10 21:45
樓主你真係當翠屏道總站同觀塘站總站好大

74系同268C/269C呢啲車海線仲邊度塞得落?

咁不如所有過海線唔兜入藍田站總站(停鯉魚門道)
A22搬去麗港城總站,E22飛麗港城

268C 269C放藍田站,落觀塘道下通道
兩繁開多幾班268S 269P

MCMoore 發表於 2020-8-10 22:05

算啦777一日唔檢討下佢做發展局嗰陣留低呢壇起動九龍東嘅蘇州屎,一日觀塘都唔使旨意暢順

AVBWU291 發表於 2020-8-10 22:16

Waiyin12 發表於 2020-8-10 21:58
咁不如所有過海線唔兜入藍田站總站(停鯉魚門道)
A22搬去麗港城總站,E22飛麗港城

你以為藍田站好多位?搬走條A22,咪放得半條268C。仲未計下繁有69C(上繁姑且可以喺出面清客

neoplan720p 發表於 2020-8-10 22:44

不如話,就算唔講「起動九龍東」,而家成個觀塘 + 九龍灣的經濟發展,
所衍生出來的交通、物流需求,
已經遠遠超過現時道路可以承受的壓力。

咁再加埋將軍澳呢20年發展、秀茂坪、油塘既重建同發展,再加埋安達臣區,
然後九商又越來越旺(只限繁時),
道路網又無改善過,
想問又點會唔爆?

根本係整個城市規劃出左問題,
巴士線搬去邊,
都係一___樣。

Chnnr 發表於 2020-8-10 23:01

咩都唔講住, 剩係講一樣野
廿幾三十年前用將軍澳道右線轉落觀塘道, 廿幾三十年後一條連接住幾廿萬人大區既隧道, 仲係用緊個條右線轉落觀塘道
而家玩懷舊呀?
入正題, 九龍東, 無得救, 就算你參考外國咁將行走觀塘道既巴士線好似彌敦道地鐵咁平衡移落地底, 都未必解決到
由一開始不斷開發住宅區就好應該改善交通, 幾十年黎, 多左東南面油塘巨量屋邨,上面安達臣新區,個啲三四七九彩同埋舊邨重建唔再講,
入面個將軍澳多左將南康城, 路依然係得咁多, 咁大個觀塘市中心圈得一條大路觀塘道唔香就假,
次一條已經係兩邊泊滿車既開源道偉業街牛頭角道
轉行公路?觀繞呀可, 仲要可憐到經一個燈陣又塞車既九龍灣先兜得返入龍翔道, 到底係乜野類型既道路設計
想觀塘唔塞車? 行觀塘繞道囉, 繞過佢, 大家一齊唔入就乜事都無咖啦 :victory: 老老豆豆得罪講句, 返放工或住九龍東既朋友, 真係每日都麻煩燒香拜神可以準時返到公司同屋企, 不出五年大家麻煩響黃大仙或九龍城行去九龍東啦
7 X24 日日塞

TYChow 發表於 2020-8-10 23:06

AVBWU291 發表於 2020-8-10 22:16
你以為藍田站好多位?搬走條A22,咪放得半條268C。仲未計下繁有69C(上繁姑且可以喺出面清客
...

其實最應該係屯門廠Cut長途車!
屯門只留62X
元朗只留268C
其他乘客請於荃灣轉42C

油塘大本型巴士站改為專供沙田廠途徑大老山隧道巴士線使用,以作巴鐵轉乘(將軍澳線過海往北角、康城)
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 應否善用觀塘周邊總站 大幅減少觀塘碼頭巴士班次