ATSE40 發表於 2020-8-11 12:37

城巴 E21X 加經旺角站位

弼街,上海街 (36B 46 後)
亞皆老街,上海街 (36B 46 後)
朗豪坊,上海街 (36B 46 203E 前)
長沙街,上海街 (36B 46 203E 前)
碧街,上海街 (36B 46 203E 後)
永星里,上海街 (36B 46 203E 前)
西貢街,上海街 (H2)
炮台街,佐敦道 (A22 E23)
匯翔道站原線

不入西九龍站。

附圖 6373 操車中

ATSE40 發表於 2020-8-20 23:03

改道將於 31/8 實施。

運輸署通告:https://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_59285.html

miklcct 發表於 2020-8-11 12:56

嘩東涌居民做咗啲乜得罪城巴呀?搞到要整慢條線?

eric278 發表於 2020-8-11 13:03

2020年BRPP指該線載客量只有42%,所以當局建議E21X加經旺角及油麻地

brianso198 發表於 2020-8-11 13:09

條E21X好客既話唔會要搞到兜旺角囉...

事實上E21X過青馬大橋可以連窗口位都坐唔滿,
唔係減班/取消已經偷笑...

eric278 發表於 2020-8-11 13:13

brianso198 發表於 2020-8-11 13:09

至少要等東涌54區(區內私人屋苑「映灣園」及「東環」以西)的居屋落成後,客量才有機會改善
(根據HK01報導,該居屋計劃於2021年開售)

FBI2 發表於 2020-8-11 13:14

預計月中生效

brianso198 發表於 2020-8-11 13:14

eric278 發表於 2020-8-11 13:13
至少要等東涌54區(區內私人屋苑「映灣園」及「東環」以西)的居屋落成後,客量才有機會改善
(根據HK01 ...

一條曾經有七成客量既線玩玩下越做越跌,
新樓會唔會帶動佢客量...無人知囉...

0q9w8e 發表於 2020-8-11 13:16

brianso198 發表於 2020-8-11 13:14

唔會冇既
不過油尖旺越黎越少office。。
但回程都值得開

0q9w8e 發表於 2020-8-11 13:19

但行上海街咁搞笑。。
quota?

hokachung 發表於 2020-8-11 13:29

E21X已經係照抄九巴260X咁行,真係諗唔明點解做唔住
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 城巴 E21X 加經旺角站位