天空之神 發表於 2020-8-11 19:22

鴨利洲去中上環是否太多選擇?

鴨利洲去中上環是否太多選擇?

西邨去中環:91 / 94
東邨去中環:90, 90B, 91, 590
海怡去中環:90B, 91, 590
大街去中環:90C 單向線
西邨去上環:90B, 91
東邨去上環:91/94, 97
海怡去上環:90B

即係如果鴨利洲去中上環,有 90, 90B, 90C, 91/94, 97, 590 四條全日線 + 3 條繁時線, 巴士線選擇是否太多?

jocosben 發表於 2020-8-11 19:28

我會話有左南港島線後,成個鴨脷洲根本巴士資源過盛

louis19910701 發表於 2020-8-11 19:38

少又話少,多又話多。咁全部cut晒去,保鐵吧,再唔滿意就行路啦;P;P

charlesli0104 發表於 2020-8-11 19:43

1.中上環係商業區,多車出去有咩問題
2. 91、94、90B做上環西區,590、90、90C、97做中環、金鐘、灣仔呢個分工都好清晰,相信冇乜人會係海怡半島搭90B一站搭到金鐘尾站
3.97去唔到上環
4. 巴士線唔係只做一個區,91/90B要做埋香港仔

da87 發表於 2020-8-11 19:53

都幾累鬥累, 例如死極都唔斷氣嘅590

kitarolo 發表於 2020-8-11 19:59

真係少人搭 巴士公司好樂意
減班 例如590 甚至取消/合併
唔通我又話新西海量M線出荃灣?

補充: 除M線外,51,53,59A,68A都算係,仲
未計得幾班嗰啲,西北巴士公司當之無愧。

groom1002 發表於 2020-8-11 20:15

夠啦,唔好再來xx去xx是否太多選擇問題
ps: 90B極其縮短至中環香港站

PK9394 發表於 2020-8-11 20:28

簡直雖要跨專營權合拼。90B+91/94。590+90+97。以8X/19運合模式運作。

Choi 發表於 2020-8-11 22:24

93,93A,93C都叫做去到中環(半山)

ViviTse 發表於 2020-8-11 22:35

590都轉咗兩繁啦:'(
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 鴨利洲去中上環是否太多選擇?