kiwai 發表於 2021-1-25 17:43

有人排開68E, 結果279X到站後, 就「打尖」上279X, 令排開279X的人反而較遲上車, 先至要咁樣分開排

p.s.文中的68E和279X可互換位置

GW5878 發表於 2021-1-25 19:13

miklcct 發表於 2021-1-25 17:27
我認為就應該以途經地為先,目的地為副,好似紅隧口南行咁,大部分情況都係以過海後首站區域為準。係108 ...

到你要去目的地, 發現巴士公司跟途經地去排站位, 你又會開 Post 問點解唔係跟目的地啦

比如 63X / 68X / 268X 都係去洪福, 但 63X 係跟屯門線排, 68X / 268X 就跟欖隧線排, 你又會唔會出個 Post 問如果要去洪福叫兩飛唔方便?

天空之神 發表於 2021-1-25 19:21

我認為就應該以途經地為先,目的地為副,好似紅隧口南行咁,大部分情況都係以過海後首站區域為準。係108 ...

如果115/182 停104 同站,早繁就會同埋301 打交

miklcct 發表於 2021-1-25 19:30

GW5878 發表於 2021-1-25 19:13
到你要去目的地, 發現巴士公司跟途經地去排站位, 你又會開 Post 問點解唔係跟目的地啦

比如 63X / 68X / ...

63X同268X大家服務範圍,除終點之外完全唔同,除咗去總站嘅極少數乘客之外,甚少存在叫兩飛嘅可能。所以應該分兩條隊,放相鄰位置。

樂仔〞 發表於 2021-1-25 19:46

駿業里咪一樣,屯門同元朗天水圍係打對面排

流星☆雨 發表於 2021-1-25 22:06

排隊線本身就係低能設計
喺旺區擠迫既行人路只會令乘客不停俾粗心既途人撞到:@

shakugan2005 發表於 2021-1-25 22:44

長沙灣道33A/37+36A由怡靖苑開始D站隔成條街, 要到荔枝角站先擺埋一齊; 荔枝角站58X/59X/67X又無啦啦同52X/60X分開左, 係唔比你一齊排吹咩?

joelty 發表於 2021-1-25 23:08

kiwai 發表於 2021-1-25 17:43
有人排開68E, 結果279X到站後, 就「打尖」上279X, 令排開279X的人反而較遲上車, 先至要咁樣分開排

p.s.文 ...

啲廢X 最鍾意咁樣打尖
突登排條短,
有車來就厚顏無恥打尖

大欖轉車站都我小了呢啲廢X 唔少

AVBWU291 發表於 2021-1-26 14:56

欖隧北行,265B同265M一齊,269M就分開喺前面:L

EX-TL 發表於 2021-1-27 12:55

如無記錯, 東隧來回方向九巴站牌都唔係完全跟途經主要地方編站.

例如北行673跟市區線同站, 690就跟大埔 沙田路線同站, 南行部份灣仔早繁特快跟主線(經北角)停站, 通宵路線N307唔跟其他通宵線同站.

有心做絕對可以編番好, 例如613開線時南行係跟灣仔特快線同站, 唔知係咪為左同603 673同站牌轉乘啦, 但之後發現到城新站牌擺最前, 而且全部都係筲柴小線, 於是就由灣仔特快站牌搬番去東區站牌, 扮「方便」乘客.

相比之下, 紅隧問題算少, 而且都係嗰句, 冇競爭九巴只會hea做, 求其做咗就算數.
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 九巴白痴排隊線劃法