sunnykam 發表於 2006-8-4 23:22

廣深鐵路+廣州地鐵遊記

由於工作關係, 呢兩個星期都要搭廣深鐵路, 但相比起其他版友, 我對大陸嘅鐵路真係比較少接觸

我搭左兩次藍箭, 感覺係...震過貓王...隔音普通
有一次搭到架加班車, 竟然係卧鋪車,係北京西至廣州東嘅攝車,真係第一次訓係度搭火車, 硬卧, 3 層床, 壓迫感有10級, 全程只可以訓0係度, 坐唔到起身, 但部車嘅穩定性比藍箭好, 車程亦較長

又搭埋廣州地鐵, 感覺尚可, 隔音較差, 但坐位闊落, d凳都好坐過mtr, 唔會滑

kinfaiy 發表於 2006-8-5 02:59

你真的很少搭內地的火車,其實現在已很好了,還記得改革開放初期,廣州至深圳要兩,三個小時,上車要迫餐慒,還要爭位坐,小弟在90年由北京坐火車到廣州,有床瞓已經很好,有很多人沒有床位之餘只有企位,企足兩日兩夜,
小弟早兩年由北京坐到東北的滿洲里,已經好很多,所有乘客都有床位,中途下了車的更有空位.

ben1985623 發表於 2006-8-5 11:39

加班車係末T793的25T

kmb113 發表於 2006-8-5 15:02

原帖由 ben1985623 於 2006-8-5 11:39 發表
加班車係末T793的25T

係啦...得個一班車jar ma

raylex 發表於 2006-8-6 09:50

近期x2000維修,廣鐵用咩車黎代行呀?

kkt 發表於 2006-8-6 18:56

原帖由 raylex 於 2006-8-6 09:50 發表
近期x2000維修,廣鐵用咩車黎代行呀?

好似拎左抽準高速來行
一架機車只係拖7個車卡

另外
據小道消息
X2000起碼仲要o係廠大約半個月
因為等緊原廠send d零件過來
看來X2000都應該"傷得幾大件事"
:'(

tsoikc 發表於 2006-8-6 21:13

原帖由 kkt 於 2006.8.6 18:56 發表

好似拎左抽準高速來行
一架機車只係拖7個車卡

另外
據小道消息

我加多一句: 車票係收返190元, 當然行車時間就會有所delay.

如果我沒有記錯, 呢次係從三月以來, x2000第三次要暫
停服務. 另外, 想問問廣州地鐵三號線係唔係香港地鐵公司有份的.
因為給我的感覺係有一d似地鐵將線.

sg 發表於 2006-8-6 23:33

原帖由 tsoikc 於 2006-8-6 21:13 發表

我加多一句: 車票係收返190元, 當然行車時間就會有所delay.

如果我沒有記錯, 呢次係從三月以來, x2000第三次要暫
停服務. 另外, 想問問廣州地鐵三號線係唔係香港地鐵公司有份的.
因為給我的感覺係有一d似 ...

廣州地鐵全名是叫廣州市地下鐵道總公司,
是廣州市政府的大型國有企業,
香港地鐵公司暫時是無股份及專營權的.

據香港地鐵公司透露,
而廣州地鐵二號線的裝修,
相似香港地鐵將軍澳線的原因是
廣州地鐵的領導人參觀過將軍澳線後,
深感欣賞, 所以便把香港地鐵將軍澳線的裝修,
例如橫向彩色搪瓷板,車站書法及PSD等裝置,
搬到廣州地鐵二號線來,以達到"一線一景"的效果,
並於約一年後開通投入運營。

而廣州地鐵二號線延長段,三號線及四號線車站的裝修,
其實是二號線車站的變奏,
漸漸表現出創新及嘗試脫香港地鐵將軍澳線裝修設計的模式,
但又要跟二號線車站的裝修有視覺上的連繄,
所以二號線延長段,三號線及四號線車站的裝修,
保留了二號線車站的橫向彩色搪瓷板,車站書法及PSD等裝置,
但又加入了新元素,
例如三號線的天花及燈光設計和加了豎向元素,
而二號線延長段及四號線車站的裝修,
更利用了細格有色玻璃鋪砌牆身。

sunnykam 發表於 2006-8-7 00:13

廣州地鐵嘅幕門, 關左好耐先到車門...

另外廣州嘅地鐵出口似乎得好少, 冇香港咁四通八達

kychung 發表於 2006-8-7 02:24

原帖由 kkt 於 2006-8-6 18:56 發表
好似拎左抽準高速來行
一架機車只係拖7個車卡

另外
據小道消息

大陸某大forum ge就話係變壓器漏油