tommy14D 發表於 2021-6-8 07:52

14D去油塘又又飛站

14D秀茂坪飛站已經一個月內第三次,九巴又唔加班,為乜?

gu9434@24 發表於 2021-6-8 08:31

213X朝朝都頂閘 淘大飛站 九巴又唔加班 為乜?

wingho_cwh 發表於 2021-6-8 08:37

瘋狂投訴,搵區佬煲大佢,搞掂

hadboy5 發表於 2021-6-8 08:37

68A/960 朝朝都頂閘 虹橋飛站 九巴又唔加班 為乜?

arfung 發表於 2021-6-8 09:10

hadboy5 發表於 2021-6-8 08:37
68A/960 朝朝都頂閘 虹橋飛站 九巴又唔加班 為乜?

最搞笑係早繁時常68A藍地前後上爆,之後幾個站正價往青衣客上唔到,但去到華都總會落一堆人 (有d拍機有d直接離站)。
要多謝短途分段!

曾經聽過有「站助/稽查」教「被飛站」留後既乘客,先搭58M,去到屯轉駁番68A就會上到車。
跟住該1-2個乘客話,無左249M免費轉乘係咪你賠番:P

唔清楚14D有無承諾加班,但68A早在19年RPP話加車加班但到現在仍走數。
樓主可能要睇開d…

znc1911e 發表於 2021-6-8 09:17

arfung 發表於 2021-6-8 09:10
最搞笑係早繁時常68A藍地前後上爆,之後幾個站正價往青衣客上唔到,但去到華都總會落一堆人 (有d拍機有d ...

屯轉無連續轉乘?
68A我唔肯定
不過258D 259D就一定有

tkglobe 發表於 2021-6-8 09:21

一個月先得三日,可能要等到日日飛先會考慮

arfung 發表於 2021-6-8 09:30

znc1911e 發表於 2021-6-8 09:17
屯轉無連續轉乘?
68A我唔肯定
不過258D 259D就一定有

258/9D係有得連續轉。

68A歸類為「短途線」,屯轉南行轉左佢(當第二程)再轉(第三程)就無得用轉乘優惠。
多年來都無優化過呢。熟客會這樣「妙答」回應站助/稽查都可以理解。

以屯仁街/紅橋上車計,68A轉249M全程$10.3+0.1=$10.4,若58M轉68A再轉就要$10+0.3+4.3=$14.6,差額達百分之四十。
日日咁搭打工仔車費負擔都重很多。

藍地上唔到68A仲慘,一係多等1班搏下,唔係就要用63X去轉,車費仲離譜 (不過真係見過有人無奈地這樣做)…

louis19910701 發表於 2021-6-8 10:05

九巴表示︰613歡迎您:lol:lol:lol

hihiman 發表於 2021-6-8 10:34

相反. 619/619X 為了打城記, 每日都各開多班車頂佢
明明呢兩班車就可以調去14D. 290A 的,
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 14D去油塘又又飛站