Aropon 發表於 2021-6-28 21:11

屯馬線全程實測 巴士慢12分鐘平三成

實測結果顯示,今日乘坐屯馬線頭班車,全程需時約78分鐘;至於乘坐巴士40X轉263,車程則要約90分鐘。
乘坐鐵路明顯較快,中途亦不需轉車,惟港鐵票價則較巴士貴近6元。市民可自己衡量如何出行更方便。
……

票價方面,若使用成人八達通,屯馬線全程22.6元,若在早上7時15分至8時15分出閘,就可有65折優惠。
至於巴士方面,40X收費9.6元,在城隧轉乘263要額外收取7.1,即全程收費16.7元。
港鐵票價比巴士貴5.9元,即高出約35%。
乘客會否為節省5.9元,而多花12分鐘時間車駁車,就要由市民自行選擇。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 4%E4%B8%89%E6%88%90

不過貴三成係現金價,用九巴月票的話如果每日只搭一個來回九巴係單程13蚊。
大約係港鐵一半價錢左右,不過就要預埋屯門公路塞車嘅時間。
當然,有更多人其實目的地係九龍同港島,就算如果要去新界東交通模式未必係全程屯馬線,可能係科學園同大埔。
呢邊可能繼續用番巴士嘅人都唔少

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-28 21:25

你計得九巴月票咁又可以計西鐵月票啫,唔係點Apple to Apple?
7月返5日計
MTR都係$771.6
仲平過九巴月票

Quanta 發表於 2021-6-28 21:28

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-28 21:25
你計得九巴月票咁又可以計西鐵月票啫,唔係點Apple to Apple?
7月返5日計
MTR都係$771.6

平得嗰幾蚊
放假嗰兩日搭車唔使錢?九巴月票就包埋啦

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-28 21:50

平得嗰幾蚊
樓主話巴士(月票)平港鐵(單程八達通)一半嘛
你話放假九巴覆蓋好過屯門至南昌覆蓋就另一樣嘢啦

shakugan2005 發表於 2021-6-28 22:06

平得嗰幾蚊
放假嗰兩日MTR月票要錢? 你要搭K12?
要計時間又唔計下43X, 而去轉架40X? 要計價錢又唔計60M轉43X? 要計月票又唔計政府補貼, 可以兩個月月票當一個月計? 根本一開始就唔係拎緊同一樣野比, 你以為計到最平仲有MTR+九巴都有兩蚊機, 打風返少左日工條月票平均數又唔同, 你以為計到最快巴士可以塞車, 重鐵可以關唔到門, 輕鐵行車愈來愈慢等等

不過搭開巴士既會繼續搭巴士, 搭開鐵路既會繼續搭鐵路, 因為搭開鐵路果班平時都好方便咁紅磡轉過去, 依家反而係紅磡轉冇咁方便, 鐵路重創巴士/小巴既會係土瓜灣果堆行路仲快過塞車果堆駁腳線

cky 發表於 2021-6-28 23:40

周末唔駛返工,但因有月票,出尖沙咀照計番 75 折,都同隧巴打和,我覺得都值喎,唔返大西北去荃灣西都同價,睇你識唔識善用啫。

天空之神 發表於 2021-6-29 00:00

40X 有富安兜源禾路,點鬥

AVW28 發表於 2021-6-29 12:22

天空之神 發表於 2021-6-29 00:00
40X 有富安兜源禾路,點鬥

其實個數據睇落又唔係好夠全面,要計就應該計埋馬鞍山市中心/馬鞍山站、富安花園/大水坑站出發去屯門西鐵站所需既時間。
淨係計烏溪沙就梗係點都唔夠鐵黎,除左89S和99,架架全日線既都同你行哂大半個馬鞍山先上公路,文中既40X仲要落埋石門至源和路,咁就梗係突顯到西鐵+馬鐵的好處。
我就諗緊如果當同樣富安花園/大水坑站出發,巴、鐵個時間唔知又會唔會相差好多?

天空之神 發表於 2021-6-29 12:24

AVW28 發表於 2021-6-29 12:22
其實個數據睇落又唔係好夠全面,要計就應該計埋馬鞍山市中心/馬鞍山站、富安花園/大水坑站出發去屯門西鐵 ...

如果佢用 86P 轉 263 一定超快

AVW28 發表於 2021-6-29 12:29

天空之神 發表於 2021-6-29 12:24
如果佢用 86P 轉 263 一定超快

你講都岩,但86P得果1千零1班車,班記者又點會咁同你搏呢?所以先搵架兜到天荒地老既40X黎計。
總而言之,呢個調查太大bias(偏見)。

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 屯馬線全程實測 巴士慢12分鐘平三成