Justshamxx 發表於 2021-7-10 22:37

我諗返起曾經呢度有位網友,提出咗變相復辟R22,啟發本人提出於竹篙灣興建公共房屋。

呢個方案應該好切合版主所謂:「製造人口」:lol

S3bl430 發表於 2021-7-10 22:56

在我認知中偏遠地方係新疆青海西藏

石頭 發表於 2021-7-10 23:33

除左白芒、流浮山之外,其他幾處附近一堆郊野公園,點起?:L

白芒出面已經填海,肯定會起樓,亦已有奧運徑隧道連接兩旁道路,

傳說中的「東涌東站」極有可能在有足夠人口時加站~

流浮山超多地做緊貨櫃場,而其實現正發展中,

是洪水橋發展計劃的一部份,將來洪水橋至流浮山及天水圍,

在有足夠人口之後,會由元朗區獨立出來成為「洪天區」,

西鐵會加建「洪水橋站」(興建時已有預留位)~

GA6072 發表於 2021-7-10 23:51

用人地既痛苦生活,去比錢幫你完條垃圾巴士線既夢

edhong 發表於 2021-7-10 23:54

typhoon_york 發表於 2021-7-11 01:04

某啲巴迷覺得世界圍住佢條愛線轉。不如叫政府強迫全港市民每個月至少搭一次你條愛線,否則拉去坐監

Ohm 發表於 2021-7-11 01:40

本來最理想就係做到原區就業,假如屯門人喺屯門返工,上水人喺上水返工,返工時間大家行路踩下單車就返到工, 巴士地鐵無人搭,咁樣先係好嘅城市規劃,唔會好似樓主咁諗,喺偏遠地區製造人口,從而去製造交通需求,而家唔係玩simutrans chok錢

巴士的膠 發表於 2021-7-11 01:45

Justshamxx 發表於 2021-7-10 22:37
我諗返起曾經呢度有位網友,提出咗變相復辟R22,啟發本人提出於竹篙灣興建公共房屋。

呢個方案應該好切合 ...

諗下坪輋臨屋區冇無人肯住先算,但疫情過後,竹篙灣村係好適合做臨屋區,反而已經起咗,好過丟空之餘,仲有鐵路連接。

Larry93 發表於 2021-7-11 06:50

製造人口😂笑咗

chamberlain 發表於 2021-7-11 14:53

首先啲樓要連埋道路,其他日常生活配套一齊起先好咁做
而家係樓就起完,附近咩都冇,條路又窄
你睇新公屋啲路,全部死路一條,唔知邊個夠膽咁設計又夠膽真係做出黎
同埋住偏遠地區應該要有多啲優惠先吸引到人
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 為偏遠地區製造人口/交通需求係咪出路