PoohPoohJoe 發表於 2021-7-13 11:41

li1872903 發表於 2021-7-11 11:57
點解九巴唔收2蚊客?
收2蚊淨返低由納稅人比咪得囉,雙贏喎

邊條線可以有$2應該係政府界定
因為係政府補番差額架嘛
係巴士公司角度黎講
最好連A線都搞$2
分分鐘收多十幾蚊差額喎

ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-13 11:48

ate214 發表於 2021-7-13 09:16
豪華巴士既定位係奢侈品,唔係必須服務
根本不能混為一談
非民選社會、納稅人冇say、左膠當道、巴士公司專做貴綫政府政策配合間接利益輸送,政權慷納稅人之概建立功績,功績政權袋納稅人負責埋單、仲有大外宣要宣揚意識形態多謝政府而唔係畀錢嘅納稅人。住劏房都拗免費50吋電視。今日係奢侈品,幾年之後都已經唔係。

ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-13 11:49

li1872903 發表於 2021-7-13 10:20
咁係咪拎啲錢送比大白象工程就最好?

都係屎嘅計咩lesser evil

ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-13 11:55

li1872903 發表於 2021-7-13 07:43
連紅van都有2元乘車優惠,唔通又係比長者嘆世界?長者對香港貢獻咁大,嗰少少錢都要計較會唔會太過份,拎 ...

長者貢獻認同
不過細節確實好大問題
例如:本身已經半價,係咪真係要加碼只收兩蚊?
不分長短途綫劃一兩蚊,拖慢曬長途綫。要搭長途綫嘅往往係有生產力嘅在職人士,間接已影響社會效益,點解唔收正價一折或兩折,至少幾毫子都有誘因。
劃一兩蚊票價鼓勵巴士小巴陰乾短途綫,大做長途綫,已有間接利益轉送。納稅人幫自己埋單之餘仲要幫埋長者埋單。

Waiyin12 發表於 2021-7-13 21:30

li1872903 發表於 2021-7-13 07:43
連紅van都有2元乘車優惠,唔通又係比長者嘆世界?長者對香港貢獻咁大,嗰少少錢都要計較會唔會太過份,拎 ...

紅van都可以係通勤需要,唔係嘆世界
但豪華巴士唔可能只係"需要"
單係交通需要,960/961/968已經滿足到

咁點解要納稅人資助長者坐豪華巴士去滿足佢地對舒適嘅慾望?
亦唔需要搬大白象工程出嚟比較,兩者無關係的
你只係證明有另一堆政策衰過呢個好多,唔代表呢個政策係無問題

li1872903 發表於 2021-7-13 23:14

Waiyin12 發表於 2021-7-13 21:30
紅van都可以係通勤需要,唔係嘆世界
但豪華巴士唔可能只係"需要"
單係交通需要,960/961/968已經滿足到

你唔洗幫港共分得咁清楚,最好全部你認為既豪華服務都納入兩元乘車優惠,橫掂就算你幫納稅人計好點慳,港共又唔會將啲錢還富於民,都係拎黎起大白象益中資,何不全民長者有乘車優惠仲好過,受惠人士仲多

groom1002 發表於 2021-7-17 12:53

新聞稿沒有提及預約,最後駛唔駛預約?

LS1154 發表於 2021-7-17 13:43

其實而家係點預約, 九巴 apps?

teddybus 發表於 2021-7-17 14:00

li1872903 發表於 2021-7-13 23:14
你唔洗幫港共分得咁清楚,最好全部你認為既豪華服務都納入兩元乘車優惠,橫掂就算你幫納稅人計好點慳,港 ...

所以應該乜都唔好起,包括將隧轉車站

qunow 發表於 2021-7-17 19:32

ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-13 11:55
長者貢獻認同
不過細節確實好大問題
例如:本身已經半價,係咪真係要加碼只收兩蚊?

明明政府自己都講咗會檢討
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 九巴「星級尊線」預約系統