區麗芝 發表於 2021-7-12 20:12

九巴12米E50D系列應否加設水塘位?

筆者最近搭九巴12米E50D巴士,發現有部份E50D拆除六個座位,令企位數目增加。
以下是下層載客量數目比較

拆除座位前
座位:31
企位:47
總數:78

拆除座位六個座位後
座位:25
企位:54
總數:79

由此可見,拆除座位六個座位可以增加七位個企位,令巴士整體載客量增加0.73%。

正所謂一班車載多一個乘客,137班車之後就變相開多了一班車。

大家覺得九巴應該在更多12米E50D 加裝水塘位嗎?

大家看法又如何呢?
~~歡迎討論~~

Anonymous 發表於 2021-7-12 20:23

你估個個都少林寺出嚟識壁虎功同輕功咩?47個係冇咩可能企到,54個真係你企俾我睇。出口又冇又只係一味焗人企

HE7921 發表於 2021-7-12 20:26

如果改,應該跟城巴8450-8459咁改到有55人企位

天空之神 發表於 2021-7-12 20:45

如果要載得多人,點解唔直接上層3+2 窄legroom

打斜埋地台可能可以擺多一排

哂氣啦……..拆 6 張凳根本唔會換到多 7 個人企,對住d 數字打飛機做咩

VA73@2A 發表於 2021-7-12 20:50

你估個個都少林寺出嚟識壁虎功同輕功咩?47個係冇咩可能企到,54個真係你企俾我睇。出口又冇又只係一味焗人 ...

根木中門後面係企唔到,就算企到就頂到後面d人

同埋宜家企位係一平方米企六個人去計,但宜家d人身材越黎越大,分分鐘呢一平方米空間已經霸咗一半

Waiyin12 發表於 2021-7-12 21:16

為咗載多一個人,要六個人罰企
(變相極可能倒咗4.38%嘅客走)

叫老九嚴懲班碌神,同某D經常頂閘線開多D中載啦

da87 發表於 2021-7-12 21:17

首先剝削無力上樓上嘅老人

最終總剝削埋自己嘅賣點(有位坐)

係坐office再加數佬先諗得出呢啲屎橋:@

ccicoltd 發表於 2021-7-13 00:57

改雙輪椅位,變相加水塘會較實際。

Neutroginger 發表於 2021-7-13 01:35

你估個個都少林寺出嚟識壁虎功同輕功咩?47個係冇咩可能企到,54個真係你企俾我睇。出口又冇又只係一味焗人 ...

冇話企唔到既... 睇下咩環境,咩情況啦
試過係可以上到超載;P

HR1377 發表於 2021-7-13 07:18

ccicoltd 發表於 2021-7-13 00:57
改雙輪椅位,變相加水塘會較實際。

覺得九巴歐6新車加雙輪椅位,否則日後入標招標線有機會輸比善水
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 九巴12米E50D系列應否加設水塘位?