wongholeung123 發表於 2021-9-30 16:24

88X可唔可以分拆成兩條路線?

一條行觀塘道,油塘/鯉魚門止步;一條行觀繞直鏟油塘上平田。

WN4156 發表於 2021-9-30 16:27

唔夠車

KE7066 發表於 2021-9-30 16:31

觀塘道一大堆大老山線,油塘藍田拆完有條行觀繞
開多條觀塘道 + 油塘呢個組合得有幾多人搭?:L

wongholeung123 發表於 2021-9-30 16:51

開多條觀塘道 + 油塘呢個組合得有幾多人搭? ...

觀塘道+油塘係主要serve觀塘道客,油塘只係其次。

wongholeung123 發表於 2021-9-30 16:54

開多條觀塘道 + 油塘呢個組合得有幾多人搭? ...

同埋88X本身都有行觀塘道,所以拆線後行觀塘道好合理。

js904 發表於 2021-9-30 16:58

wongholeung123 發表於 2021-9-30 16:54

去刨吓88X出世嘅過程先再發夢啦

wongholeung123 發表於 2021-9-30 17:02

js904 發表於 2021-9-30 16:58
去刨吓88X出世嘅過程先再發夢啦
咁串,咁不如你講下有咩歷史啦,我年紀細,我就真係唔知嘞。

KE7066 發表於 2021-9-30 17:06

88X 行觀塘道本身就有少少逆客流,主要目的擺明唔係 serve 觀塘道
其次觀塘道車咁多,大老山要轉難度唔高

wongholeung123 發表於 2021-9-30 17:07

KE7066 發表於 2021-9-30 17:06
88X 行觀塘道本身就逆客流,主要目的擺明唔係 serve 觀塘道
其次觀塘道車咁多,大老山要轉難度唔高
...

多謝賜教。

ky927 發表於 2021-9-30 17:27

其實88x俾心機專做 藍田+鯉魚門+油塘<>觀繞<>沙田 ,俾D時間儲下客,就算唔做大九龍個餅,做火炭上大老山嘅駁腳都有得做。
觀塘道一來要塞迴旋處黑洞,二來咁多大老山路線,真係搭其他線都唔洗等88x咁耐。

何況大老山隧道班客都習慣左轉車;

真係要試,最多係試觀繞落一落觀塘商貿區,停一停觀碼或者宏利就好上返橋;(個人覺得都係塞)

又或者入一入麗港城。(反而呢個有得試)

74D 60分鐘一班都儲到客,88X 做30分鐘一班,應該無難度

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 88X可唔可以分拆成兩條路線?