3ASV174 發表於 2021-10-9 17:38

lsc04d11 發表於 2021-10-9 13:17
下繁我唔知98a條龍有幾長 但上繁短到。。。啲客仲要企正黃線中間又隔到好疏企 (唔知咁樣企係咪代表叫兩 ...
依家o的 98 296A 296C 上完客走唔到都係頂住後面
佢抽頭出去仲要唔夠位成日要一次過抽,佢抽頭都係一次過阻兩三條線

如果真係要唔阻,就要扔埋去油站

JX9097 發表於 2021-10-10 20:12

其實呢堆線(98/ 296A/ 296C)踢去「創紀之城」(油站)會唔會好啲啲?

li1872903 發表於 2021-10-10 20:25

其實呢堆線(98/ 296A/ 296C)踢去「創紀之城」(油站)會唔會好啲啲?

咁行去APM咪好遠

lsc04d11 發表於 2021-10-10 20:27

咁排又會驚塞住油站(車)出口
點都應該一左一右排如果唔係就只留一個人既闊度俾行人
總之觀塘都真係幾難搞。。。
最理想係前小巴站嗰條小路可以變埋行人路/候車區/巴士彎
不過 香港嘅地貴過乜有位都唔會俾公共設施。。。。

JX9097 發表於 2021-10-10 20:37

lsc04d11 發表於 2021-10-10 20:27
咁排又會驚塞住油站(車)出口
點都應該一左一右排如果唔係就只留一個人既闊度俾行人
總之觀塘都真係 ...

記得重建文件提過觀塘重建之後現有觀塘道就會擴闊
慢線會變成巴士站連專線
同時可以直接左轉上協和街

EX-TL 發表於 2021-10-11 10:19

康寧道車龍經常倒灌落油站, 係應該將油站d路線搬走先啱.

JX9097 發表於 2021-10-11 13:27

EX-TL 發表於 2021-10-11 10:19
康寧道車龍經常倒灌落油站, 係應該將油站d路線搬走先啱.

呢個問題係咪應該用牛頭角道去解決?
除公共交通外所有車輛都必須使用雅麗道/ 牛頭角道往康寧道
觀塘道左轉康寧道改為巴士專線
當然,決定咁樣改的話,政府就要大力打擊牛頭角道來回違泊
咁樣「創紀之城」就可以容納哂所有要行觀塘道隧道嘅巴士線

tkglobe 發表於 2021-10-11 14:11

JX9097 發表於 2021-10-11 13:27
呢個問題係咪應該用牛頭角道去解決?
除公共交通外所有車輛都必須使用雅麗道/ 牛頭角道往康寧道
觀塘道左 ...

咁樣只會令塞車問題更加嚴重,牛頭角道亦都負擔唔到咁多車流,唔係下下都要為咗方便巴士而影響其他道路使用者

EX-TL 發表於 2021-10-11 14:54

牛頭角道單黃+小巴停站, 執法都唔係辦法.

根本問題係五六十年前設計的道路, 難以應付現今重建後的觀塘的龐大車流量.

JX9097 發表於 2021-10-11 23:51

EX-TL 發表於 2021-10-11 14:54
牛頭角道單黃+小巴停站, 執法都唔係辦法.

根本問題係五六十年前設計的道路, 難以應付現今重建後的觀塘的龐 ...

呢個確係事實
但...都要喺有限資源下去減輕擠塞程度
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 觀塘市中心巴士站重組