KG1428 發表於 2021-10-21 21:52

吐露港公路近白石角一帶能否加建轉車站

如題

因為白石角站會於5年後啟用
加上吐露港公路近白石角一帶有空間加建類似屯門公路轉車站

在吐露港公路近白石角一帶加建轉車站只是暫時方法
主要是方便白石角居民在吐露港公路轉車站前往各區

可建議把大部分的大埔區作總站的巴士線停轉車站
當然可以把小部分的北區巴士線(270B/277E/673)停轉車站

興建時間方面可以在3年內完成,以配合白石角的發展需求
位置定於框線範圍

Quanta 發表於 2021-10-21 21:58

有鐵路,加轉車站嘅需求會更細 我傾向覺得唔會有啦

jocosben 發表於 2021-10-21 22:00

一邊係路軌,一邊係住宅,邊有位起到?

shakugan2005 發表於 2021-10-21 22:02

粉嶺公路已經加左個站, 咁想係果度落車既就去搭74D啦, 係唔係想條條巴士線變70?

noname617 發表於 2021-10-21 22:26

;P好明顯係住嘉熙,雲匯果班上車族,屯門公路有板睇,夾硬做轉車站,未成機收車,同塞轉車站,你喜歡塞,有沒問過埔中班友啊:lol

andy1010 發表於 2021-10-21 23:33

noname617 發表於 2021-10-21 22:26
好明顯係住嘉熙,雲匯果班上車族,屯門公路有板睇,夾硬做轉車站,未成機收車,同塞轉車站,你喜歡塞,有 ...

宜家吐露港呢個位都開始塞 唔爭在停埋站:lol
#曲

kmb71k 發表於 2021-10-22 00:10

你覺得北區及大埔各條特快線繁忙時間仲有剩載能力載埋白石角既龐大客量?
仲有既係大埔已經好唔滿意白石角不斷搶大埔資源
咁既建議只係火上加油

shakugan2005 發表於 2021-10-22 00:21

你覺得北區及大埔各條特快線繁忙時間仲有剩載能力載埋白石角既龐大客量?
仲有既係大埔已經好唔滿意白石角 ...

唔搶大埔資源未搶馬鞍山資源, 43P/272S一班一班車咁加都仲未肯全日服務, 人地40P一班一班車咁加終於肯加到全日服務, 286M就快會取消到時D車唔通真係會比返該區其他路線咩, 拎黎272S全日服務就差唔多

ccicoltd 發表於 2021-10-22 00:50

jocosben 發表於 2021-10-21 22:00
一邊係路軌,一邊係住宅,邊有位起到?

建議他開 Streetview 先看看。

天空之神 發表於 2021-10-22 00:55

仲有既係大埔已經好唔滿意白石角 ...

調返轉,一個轉車站收返哂潑左出去既資源

不過就會到北區用哂大埔資源轉車
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 吐露港公路近白石角一帶能否加建轉車站