AVW28 發表於 2021-10-28 11:51

ricky 發表於 2021-10-27 20:53
相反,佢係想同九巴一樣咁行去搶客。

黃鬼咁做只會兩敗俱傷,放長雙眼睇下邊個死先?22M最好唔好行兩次世運,寧願佢跟行第一次世運後九巴75X/85/85B咁落返土瓜灣道後直落承啟道,當做608的Megabox短棍。
舊機場酒店交比20、20A和22算。

Quanta 發表於 2021-10-28 12:18

陳太 發表於 2021-10-27 20:10
部份人已改搭608

佢應該想人搭608,東行俾過海價啟德落
但608港島方向覆蓋細,吸到嘅客應該好有限

ricky 發表於 2021-10-28 15:00

AVW28 發表於 2021-10-28 11:51
黃鬼咁做只會兩敗俱傷,放長雙眼睇下邊個死先?22M最好唔好行兩次世運,寧願佢跟行第一次世運後九巴75X/8 ...

22M本身疏車,去郵輪碼頭多客晒都有限度,所以只靠九龍灣至土瓜灣一段。就算佢行承啟道所謂「特快」來往啟德,佢咁疏車都抵銷番佢做特快,反而仲食少咗流水客

ATS131@45 發表於 2021-10-28 15:59

下路居民真係慘, 俾人抽走地鐵, 又俾個垃圾運輸署整多條廢線出黎, 自己又冇得益

Quanta 發表於 2021-10-28 16:45

ricky 發表於 2021-10-28 15:00
22M本身疏車,去郵輪碼頭多客晒都有限度,所以只靠九龍灣至土瓜灣一段。就算佢行承啟道所謂「特快」來往 ...

郵輪碼頭而家需求細啫 過幾年就係金蛋
而家5R平日尾車都上到頂閘
輕軌冇咗,鐵路就冇咗優勢,
巴士公司識玩嘅 淨係貴價駁鐵都好好做

Mercer 發表於 2021-10-28 16:46

ATS131@45 發表於 2021-10-28 15:59
下路居民真係慘, 俾人抽走地鐵, 又俾個垃圾運輸署整多條廢線出黎, 自己又冇得益 ...

又行太子道最衰行下路都唔經承啟道.

ricky 發表於 2021-10-28 17:38

Quanta 發表於 2021-10-28 16:45
郵輪碼頭而家需求細啫 過幾年就係金蛋
而家5R平日尾車都上到頂閘
輕軌冇咗,鐵路就冇咗優勢,

好排唔通關;P

Quanta 發表於 2021-10-28 18:26

ricky 發表於 2021-10-28 17:38
好排唔通關

唔關通關事
嗰道成十塊住宅地,好多人住
雖然話住得起都唔會鍾意搭巴士,但車位數字唔容許太多人揸車