Kj2052 發表於 2021-10-27 23:39

大角咀惡劣巴士服務

是咁的,之前開個post話荃葵青惡劣巴士服務,但係衰處未算衰,近排多條大角咀巴士路線遭嚴重陰乾
16:20/2(平日大部分時間改為15分鐘一班)
13D:經常嚴重脫班
72X:28/6(我認呢條抵減)
265B,66X:1/3,8/3
31B:22/3(假日大部分時間慘遭削減至20分鐘一班)
32:晨早大部分時間慘遭削減至25分鐘一班
37:6/9
12:一年兩度大減班,血洗至20-25分鐘一班,雖然同以前差唔多,但無k16執雞
2e:假日血洗至25-30分鐘一班,平日減至20-25分鐘一班
10: 我認呢條抵減
914:大部分時間血洗至24分鐘一班
E21:借無遊客日日大部分時間血洗至30分鐘一班

其實成個大角咀大部分地方行去奧運站都一段時間,個人目測都有唔少人坐巴士,尤其假日為甚,唔明有乜理由係要同居民作對,大部分路線減至20+分鐘,另外如果話駁屯馬線,本身已經要屈返上南昌再落,況且兩線唔密,落尖沙咀推人坐小巴,去旺角多數行路,去深水埗被迫等2e同914(有錢d可以68x,52x等),究竟狗巴係咪同大角咀有仇

歡迎討論

mrkelvinyu 發表於 2021-10-27 23:54

This is not your timeline.

ricky 發表於 2021-10-28 00:10

呢啲巴士線係外區開過嚟,唔係大角咀控制到

leo_ku 發表於 2021-10-28 00:30

leo_ku 發表於 2021-10-28 00:36

edhong 發表於 2021-10-28 00:43

流星☆雨 發表於 2021-10-28 03:55

樓主唔識用ETA?

認真回,跟住落黎都係等中九通車睇下有冇得開新線去東九,例如將條13D改做大角咀-中九幹線-九商/牛頭角觀塘特快咁
另外如果有條似樣少少既荃灣車都已經好好多

大角咀大把重建項目做,有人口增長可以寄望下,已經唔算最差

btw 18直頭連提都冇得提;P

0q9w8e 發表於 2021-10-28 04:38

流星☆雨 發表於 2021-10-28 03:55
樓主唔識用ETA?

認真回,跟住落黎都係等中九通車睇下有冇得開新線去東九,例如將條13D改做大角咀-中九幹線 ...

E21/33A/68X/270B佢都冇提

kay 發表於 2021-10-28 07:16

樓主UP得出十幾條線
如果真係有仇邊有咁多線

不過如果講大角咀衰落位
應該係無左個碼頭之後

10598C 發表於 2021-10-28 07:31

大角咀啲巴士不嬲得個多字,實際上好多線擺大角咀都係要黎泊車,要兜旺角深水埗,唔太吸引乘客乘搭
加上大角咀道一帶唔係人口老化,就係重建緊,巴士公司唔多唔少藉機減車

講最有用應該31B 16有份,前者收費平狗巴無心做
至於914就係本身走線問題,渡船角有客但趕走南昌大角咀客,905南行又淨係做到奧海城一帶
2E唔熟無意見
其他例如13D呢啲一早應該減班,又或者87B一早應該改走線,甚或乎18連條線都無乜人記得
不過計最差應該係海輝道一帶:人口多、去奧運站又唔係特別方便,但巴士都唔多部

但咁講,經歷咗就嚟三年嘅武肺,基本上成個香港嘅巴士班次都差不多減咗一級

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 大角咀惡劣巴士服務