lsc04d11 發表於 2021-10-28 16:30

掃管笏大戰隨K53下月1日加班加溫

今日搭車見到有通告 仲好似有份時間表原來K53 提升班次 又延長服務時間為06至23    252同埋堆特班有冇抗戰方向? 例252X特班加班呢? 962S特班? 261B會否考慮回程? (我認我有太多ff,但起碼K53真心有做好)

九巴最快應該係261X入去(同時唔入yoho俾276C做佢)其實係咪元朗區最支持?

1320 發表於 2021-10-28 16:38

K53班次終於比較合理化少少..........
不過8點後 20-30分鐘 想點?
玩大包圍?! 點等?

日間時間252真係比了下來, 鐵巴班次明顯合理得多
晚間時間就........一樣咁衰.....

eric278 發表於 2021-10-28 16:44

是否因為掃管笏有新樓盤入伙?

teddybus 發表於 2021-10-28 16:48

睇標題,仲以為熱狗番生

GD1570 發表於 2021-10-28 16:52

其實K53同嗰堆香港九龍車根本無得比..

我深信真係唔會有幾多個住掃管笏嘅係會搭K53轉西鐵綫出市區...

難聽啲講句:K53到屯門站嘅時候,好彩嘅話我搭出市區嘅巴士線可能已經可以去到汀九了。真的有必要兜過大圈嗎?

所以,根本唔會有大戰發生。

lsc04d11 發表於 2021-10-28 16:57

我深信真係唔會有幾多個住掃管笏嘅係會搭K53轉西鐵綫出市區...

屯公 (塞車,最衰哈羅都會搞到青公塞)
月票 (講緊全月通加強版買落十幾年嘅優惠價)
呢兩個keywords 都唔會令到個情況一面倒既

仲有 有好多都揀咗西北嘅工作 而出市區的反而有車比率相對高

GD1570 發表於 2021-10-28 17:01

lsc04d11 發表於 2021-10-28 16:57
屯公 (塞車,最衰哈羅都會搞到青公塞)
月票 (講緊全月通加強版買落十幾年嘅優惠價)
呢兩個keywords 都 ...

屯公塞車...都要上咗公路先知...
月票客 (講緊全月通加強版買落十幾年嘅優惠價),又有幾多個係咁樣而又入住咗掃管笏嘅新樓呢...

依家講緊通勤客日常,其實又係咪真係要用到極端呢?
莫非屯馬綫唔會壞車?莫非轉嚟轉去真的很興奮?

teddybus 發表於 2021-10-28 17:04

樓主誇張手法啫,加熱?我以為加熱狗添咁激呀!

2076 發表於 2021-10-28 17:35

掃管笏人口持續上升,加上兩繁地盤通勤人流,令K53/252係多左人搭。本身K53亦都可以輔助K51做青公沿線的客,例如係近年多左的珠海學院以及新樓盤。

其實想睇城巴會唔會有動作,962系重整一下係有得打252<>960/961。另外視乎城巴點做掃管笏,係有機會同K53爭下流水客的。

難得插左支旗,但都係得1班962S,2班962E出市區,回程更只有1班962E入掃管笏,其餘時間係倒晒去252<>960/961。

962系列例如可以大兩味時段2拆3,3條線各20分鐘一班。

至於K53,其實同252客源完全不同,兩者沒有競爭成分,反而大大舒緩了43小巴又貴又唔夠載的問題。

miklcct 發表於 2021-10-28 18:05

K53同向東行嘅路線唔存在競爭,因為兩者行相反方向,大家做唔同市場。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 掃管笏大戰隨K53下月1日加班加溫