WN4156 發表於 2021-11-7 09:21

KG1428 發表於 2021-11-7 09:15
但是為何與屯馬線重疊得很的85A就客量上升,反而85/85B就客量下降(2線都係今日減班行列之一)。但是最可笑 ...
我唸上升下降一成內反映客量沒有大影響,輕微上落是因為每次統計情況略有不同。由此可見,客量明顯上升有11X,82X,明顯下跌有5C,6F,26。

YY487 發表於 2021-11-7 10:29

ATSE40 發表於 2021-11-7 03:54
根據過往經驗,載客率增加嘅通常當睇唔到,何況載客率加咗都係未夠高,最多只會唔使減。 ...

4/4X 咪由上榜減班變唔使減班

WN4156 發表於 2021-11-7 10:43

82x應該有得加

Quanta 發表於 2021-11-7 10:48

ATSE40 發表於 2021-11-7 03:54
根據過往經驗,載客率增加嘅通常當睇唔到,何況載客率加咗都係未夠高,最多只會唔使減。 ...

運吉輸打贏要是常識吧
同呢邊嗰啲逢巴士公司決定必撐嘅人一樣,總會搵到理由cut車cut線

kay 發表於 2021-11-7 11:04

Quanta 發表於 2021-11-7 10:48
運吉輸打贏要是常識吧
同呢邊嗰啲逢巴士公司決定必撐嘅人一樣,總會搵到理由cut車cut線 ...

如果真係玩野
當年93k咪例子
本來因為出左架e400唔駛減班
之後同你換晒atenu
唔達標就減班

不過依家唔同以前
有數字有計傾
起碼已經知邊d路線好大機會減班

你要怪就怪太多路線
去唔到唔需要減班門檻

呢度支持減班既朋友
我見好少搬龍門囉
大家拎住個龍門
去決定邊d路線唔駛減
邊d路線要減

唔會輸打贏要

FBI2 發表於 2021-11-7 11:10

YY487 發表於 2021-11-7 10:29
4/4X 咪由上榜減班變唔使減班

結果4最終都係要食埋71

FBI2 發表於 2021-11-7 11:11

WN4156 發表於 2021-11-7 09:21
我唸上升下降一成內反映客量沒有大影響,輕微上落是因為每次統計情況略有不同。由此可見,客量明顯上升有1 ...

最賤係佢唔計5,5A,呢兩條跌得好勁。

DIH 發表於 2021-11-7 12:18

會唔會因為疫情放緩及消費券因素,整體上今年下半年比起上半年多人出街,所以唔少路線都竟然錄得增幅。

我喺地底睇住屯馬綫自己都越來越多人。

xdxd 發表於 2021-11-7 12:25

6C、14似乎報細數,3B、11就因為基數低所以少少波動唔出奇。12A/15/17呢三條大線嘅跌幅數據都尚算吻合平日觀察。

SE7378 發表於 2021-11-8 14:33

80/89 都算正常,但 80X 跌到得翻四成幾載客率真係估佢唔到。

紅土尖咀似乎真係跌咗唔少客,尤其係 26 比我想像中跌得勁;
5C 咁嘅樣真係唔好再做大流水,縮返去黃埔專心搞好慈雲山紅土,
慈雲山尖咀俾 5X 全日做,下路尖咀就俾同樣跌得勁嘅 28 做好過啦。

成堆線入面,最有驚喜嘅反而係 21,估唔到仲有八成載客率;
其次就係 85A,本身以為佢會同 85B 一樣,點知反而仲升咗客;
仲有 82X,之前跌到得六成客,依家竟然反彈去翻八成;
最後就到 11B/14/15,跌得比我想像中少,不過 15X 全日應該會有變化。

至於紅土過海線,似乎要等到東鐵過海段通車先會見真章 ⋯⋯

頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 屯馬通車後部分巴士路線乘客量轉變