KMBAP1 發表於 2021-11-12 01:59

討論香港所有巴士公司 乘客平均繳付車資最低 之巴士路綫?

如果宏觀香港所有巴士公司之路綫,以每位乘客拍八達通/付現金時所繳付的車資,
除以該路綫的總乘客量,
那條路綫的乘客平均繳付車資是最低的?

例如,九巴252 往掃管笏方向?
大部分乘客都在屯轉享用BBI,沿途又極少乘客上車

歡迎討論

KMBAP1 發表於 2021-11-15 17:29

或者換句話討論,香港有乜巴士路綫係大部分乘客都使用BBI/其他優惠,而優惠額佔本身車費既好高百分比?

Neutroginger 發表於 2021-11-12 02:19

咁計呀... 大埔墟果堆鬼鐵K 巴
兩繁時間應該都冇乜收入
10 個有9 個都係駁鐵...

AtrHenu 發表於 2021-11-12 21:43

Neutroginger 發表於 2021-11-12 02:19
咁計呀... 大埔墟果堆鬼鐵K 巴
兩繁時間應該都冇乜收入
10 個有9 個都係駁鐵......

西北鐵巴個D又係無乜收入,大部份人用都係月/日票,轉LRT/西鐵補差額的客.;P

tina 發表於 2021-11-12 22:48

我敢肯定K76榜首
252係免費但係唔夠密

lsc04d11 發表於 2021-11-12 23:13

香港所有巴士路線嘛 肯定 628 634 哈

tina 發表於 2021-11-12 22:48
我敢肯定K76榜首
252係免費但係唔夠密

計平均數 係唔洗理密唔密嫁喎

tina 發表於 2021-11-12 23:33

計平均數 係唔洗理密唔密嫁喎

八達通/付現金時所繳付的車資,
除以該路綫的總乘客量

密咪代表多人搭:lol

lsc04d11 發表於 2021-11-12 23:48

tina 發表於 2021-11-12 23:33
八達通/付現金時所繳付的車資,
除以該路綫的總乘客量

睇黎你真係唔識統計學嫁喎。。。。

如果K76有四成半客係免費 (因為往天水圍站方向要俾錢 係往天恆先免費)
如果有條K76A只對開一班 當係逸潭樓/天澤商場來往天水圍站 而付費比例一樣 你點除都係一樣嫁咋 都係四成半
反而如果只開往天水圍站 就會係9成 咁就會係4.9 x 0.9

再極端啲 如果有條全程只有10個人嘅線 每日只開一班 而佢又係4.9   
10個俾晒全費 都係4.9 會贏K76
如果5個人係親屬咁就會係2.45 但都係多過K76個平均數我理得你開幾多班車丫

定係個定題都有錯
應該係每日”總”收款金額/每日總乘客量

ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-13 00:23

AtrHenu 發表於 2021-11-12 21:43
西北鐵巴個D又係無乜收入,大部份人用都係月/日票,轉LRT/西鐵補差額的客.
...

西北鐵巴反而多全費客
不過最大問題反而係里數長但仲係收4個幾咁平

MrLau 發表於 2021-11-13 00:27

大埔K巴可以霸榜,駁鐵客比例多
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 討論香港所有巴士公司 乘客平均繳付車資最低 之巴士路綫?