LN9267 發表於 2021-11-26 18:59

沙田區議員發表屯馬通車與居民乘搭巴士習慣的研究結果

https://www.facebook.com/osmanchengch/posts/780231353377063

當中看到他們的論點是土瓜灣站遠離紅土商業區距離遠、77區與大水坑站及恆安站有一段距離、坐鐵路步行+轉乘與坐巴士相差不大或巴士更快、質疑TD載客率計算方式等等。

不過我覺得286M命運已經寫在牆上,倒不如換更有用的東西回來。

kay 發表於 2021-11-26 19:34

其實班地區人士一講到唔同意運輸署遊戲規則
成份野都係垃圾

呢D只有跟或者唔跟
唔跟就只做旁觀者

dennis28a 發表於 2021-11-26 19:39

kay 發表於 2021-11-26 19:34
其實班地區人士一講到唔同意運輸署遊戲規則
成份野都係垃圾

10 分鐘內露天路段叫做合理步行範圍。
77 區半個區 7 分鐘內就叫留線,佢哋未免太天真。

noname617 發表於 2021-11-26 19:54

dennis28a 發表於 2021-11-26 19:39
77 區半個區 7 分鐘內就叫留線,佢哋未免太天真。 ...
;P單單新市鎮單車徑,原意叫人唔想步行可以踩單車,但已經係一個失敗政策,偷單車異常恐怖,執法部門可以當無件事!但破獲快艇走私,軍火又消息靈通!真係笑死

tszhinchan3 發表於 2021-11-26 20:15

77 區半個區 7 分鐘內就叫留線,佢哋未免太天真。 ...

十分鐘範圍好似係運輸署定,區佬唔滿意可以要求改,而唔係話唔合理。

其實而家89C非繁已經減到同286M差唔多班次,到年尾286M取消,77區就得返一條又係等半個鐘一班但要兜石門的89C

FBI2 發表於 2021-11-26 20:17

成份報告可以拎去曾咀隔離

天空之神 發表於 2021-11-26 20:20

公就佢贏,字就你輸

自己申請開車做啦

惡性循環自己攞黎,個個走哂上條鐵唔夠客底怪得邊個

dennis28a 發表於 2021-11-26 20:33

tszhinchan3 發表於 2021-11-26 20:15
十分鐘範圍好似係運輸署定,區佬唔滿意可以要求改,而唔係話唔合理。

其實而家89C非繁已經減到同286M差 ...
官方標準係 500 米同 1000 米,好不幸 77 區果 7 分鐘正正係 500 米標準定義。

15 分鐘內(1000 米)如果有上蓋,一樣踩你都傻。

noname617 發表於 2021-11-26 20:46

dennis28a 發表於 2021-11-26 20:33
官方標準係 500 米同 1000 米,好不幸 77 區果 7 分鐘正正係 500 米標準定義。

15 分鐘內(1000 米)如果 ...
:lol直線距離定實地步行數據先
仲要根據條路個坡幅,日曬雨淋:lol

dennis28a 發表於 2021-11-26 20:56

noname617 發表於 2021-11-26 20:46
直線距離定實地步行數據先
仲要根據條路個坡幅,日曬雨淋

嵐岸去大水坑實際步行距離只係 550 米,嘉華星濤灣去恒安站實際步行距離係 850 米。
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 沙田區議員發表屯馬通車與居民乘搭巴士習慣的研究結果