bennyho1004 發表於 2022-3-18 15:17

再論皇后山交通

城巴/九巴都已經係入面開左近三個月,當然入面未收哂樓。
但可見走線上全部運輸署定出來都係為未來新界東北發展而設,
全部經龍山隧道出入
但以未來即使加上皇后山二期人口都好難令城巴做大
相反經聯和墟可以做埋粉嶺北特快

所以展望暫時可以全日既都係得79X非繁最多都係20一班
過海既679/979都好難可以做超過繁忙時間三班車
78X就要同277A爭

jocosben 發表於 2022-3-18 15:41

新界東北發展區應該係用粉嶺繞道而唔係龍山隧道

toby_tl10 發表於 2022-3-18 16:23

而家睇返,成件事關鍵位係78A冇招標,直接畀九巴做。安達臣駁鐵嘅213M有招標,九巴中咗;54區駁兆康站嗰條雖然直接批畀鐵巴,但係駁屯門站嗰條都要招標,城巴中咗。至於點解皇后山同安達臣、54區處理方法唔同就唔知喇。

4條城巴線,78X同979專心做繁時幾班算啦。79X照現有走線加班會好低效率。679其實即係皇后山版690,全日嘅話表現最多做到同673 690差唔多。

chamberlain 發表於 2022-3-18 16:27

要睇城巴將來可唔可以踩入聯和墟,馬屎埔一帶
不過九巴一早開左啲繁時線霸地盤,自己唔發大黎做都唔俾你城巴做
荃葵青(278A,279A/B),西九(270D),油尖旺(270C),中西區(978A),大埔(73B)
全部頹做,你又吹佢唔漲

neoplan720p 發表於 2022-3-18 16:46

北部都會區起碼係10年後先發生既事,
莫非呢10年要中標既公司蝕住做?

雖然我成日講屎水搞到今日咁,好多原因都係自己拎黎,係抵死既,
但本身政府個制度都係原因之一。

講到尾,
呢種「插旗式招標」係好難平衡到成個交通生態系統。
極大發展區,如康城、東涌東/北,黎緊都會有黨鐵站,換言之巴士做大極有個譜。
到中小型既發展區,小至青富又好,中型至54區、皇后山又好,
都好難單靠呢d新樓去支撐非繁時市場。

如果俾招標線做埋附近其他區域,又會對本身服務該區既營辦商不公,因而需要保護(即皇后山不能連住聯和墟做;54區不能埋屯公三站等等)。

去到最後,其實係「專營權劃分」既問題。
係咪要將幾條盈收能力不同既路線(如10-20條一組),劃為一個專營權,俾唔同公司去投?
咁先能夠避免惡性競爭得黎,又唔會因為新招標線要迴避現有路線,而出現奇怪走線 / 無足夠客源基礎支持。

bennyho1004 發表於 2022-3-18 16:48

chamberlain 發表於 2022-3-18 16:27
要睇城巴將來可唔可以踩入聯和墟,馬屎埔一帶
不過九巴一早開左啲繁時線霸地盤,自己唔發大黎做都唔俾你城巴 ...

行左龍山就做埋沙頭角公路村民,
如果行聯和墟班村民會反對。
加上九巴會反對

皇后山唔會多人過海所以679都唔會做到全日,最多係 79X

jessc 發表於 2022-3-18 17:18

jocosben 發表於 2022-3-18 15:41
新界東北發展區應該係用粉嶺繞道而唔係龍山隧道

係, 但新界北發展區, 即恐龍坑、坪輋、孔嶺,又真係較依賴龍山隧道。
包括埋皇后山、軍地,預計人口25.5萬人。

XL2135/D343344 發表於 2022-3-18 17:19

bennyho1004 發表於 2022-3-18 16:48
行左龍山就做埋沙頭角公路村民,
如果行聯和墟班村民會反對。
加上九巴會反對

過海就拉978A入皇后山
皇后山+聯和墟+天平邨+上水站,應該都夠

270D拉入去會同79x重疊,唔上皇后山會好啲
反而270c、279B、277x就應該拉入去

clivetock 發表於 2022-3-18 17:57

toby_tl10 發表於 2022-3-18 16:23
而家睇返,成件事關鍵位係78A冇招標,直接畀九巴做。安達臣駁鐵嘅213M有招標,九巴中咗;54區駁兆康站嗰條 ...

咁安達臣213D/X, 54區67A都係冇招標直接比九巴,又未至於處理方法好唔同,都係睇九巴附近本身有咩路線可以拉

HG6729 發表於 2022-3-18 18:30

54區 其實拉258D入去啦反正而家都過40 公里 260X 就唔建議回程已經去到37.9公里除非回程屯門走線改一次 否則就可免則免 皇后山 270C 277X 全日拉入去 基本上78X 79X 係同270C 277X 唔同路 根本就唔會有競爭
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 再論皇后山交通