kmb71k 發表於 2022-3-20 20:00

asv98.kw131 發表於 2022-3-20 00:16
皇后山邨足足有七座,山麗苑有六座,即係總共十三座,其實規模都唔算細。(成個華明巴士總站附近,花都廣 ...
華明圈有條全日978喺度
但係佢都要服務埋成條百和路同清河邨+上水先至撐得起全日
所以唔好諗住679或者979單單靠一個皇后山就可以全日
就算玩全日都只會係極疏既班次

teddybus 發表於 2022-3-20 20:05

所以唔好諗住679或者979 ...
佢話等北部發展區喎,而家發展緊嘅都係新田一帶,係咪打算叫976食埋679/979先?仲未計等發展得嚟,屎水都可能執笠先啦!其實佢到底知唔知啲邨民想要乜架?相信人哋想要大埔甚至屯元天,多過全日過海囉,唔通真係貪中環chill咩?嘿嘿

YY487 發表於 2022-3-20 20:09

asv98.kw131 發表於 2022-3-20 20:09

所以唔好諗住679或者979 ...

其實由頭到尾都冇要求要密,只求有直車到,咪試住假日 60 分鐘一班先,再差啲玩之前 270B 中午出下午入嘅形式都仲得。

mak5052 發表於 2022-3-20 20:09

jocosben 發表於 2022-3-20 19:35
雖然係有d stereotype, 但以人口特徵黎講,山麗作為居屋應該多d人會要過海,佔大多數既皇后山邨公屋,點睇 ...

最簡單, 不如城巴條屯門 54 區 - 天平線雙向延長 (屯門經良景, 青田路延長至屯門市中心, 北區經聯和墟拉去皇后山) 兼改為全日? (兼輔助綠頂 44A)

asv98.kw131 發表於 2022-3-20 20:11

jocosben 發表於 2022-3-20 19:35
雖然係有d stereotype, 但以人口特徵黎講,山麗作為居屋應該多d人會要過海,佔大多數既皇后山邨公屋,點睇 ...

同意去大埔及屯天元需求急切過老銅同中環。

fatpear 發表於 2022-3-20 20:12

要FF皇后山堆線全日/半全日前,不如用以下例子睇睇有無可能:

富善邨總站範圍有富善/明雅苑/怡雅苑/新興花園,單位總數約10400,
同皇后山人口相近,一樣遠離火車站,
咁嘅純住宅區人口可以支持到幾多全日線一站直出?
樓上咁多頁FF 679全日/半全日,
其實同話巴士公司開條過海線只做富善一站直出公路都夠客做半全日無分別,
諗吓都知無可能,
就算假設富善幾個屋苑行唔到去大埔中心只可以行去富善總站搭車,都唔會夠客咁做

asv98.kw131 發表於 2022-3-20 20:27

teddybus 發表於 2022-3-20 20:05
佢話等北部發展區喎,而家發展緊嘅都係新田一帶,係咪打算叫976食埋679/979先?仲未計等發展得嚟,屎水都 ...
點解唔知?我派皇后山,日日喺個 Group 見到啲人話冇車去大埔、新界西北,503 冇車,點會唔知?前一兩板有一個講話「日日喺個 Group 見到啲人話冇車去大埔、新界西北,503 冇車」係邊個講?
而家只係回應緊 679 假日半全日嘅質疑,之後又無端端畀人話啲人要去 Chill,到而家你都未解釋點解假日去銅鑼灣同中環行街冇客,去中環 Chill 就一定有客嘅。我話等北部發展區呢個係一個選項,等皇后山二期係第二個選項,我都仲提供第三個選項,點解你淨係識得執呢個選項來講嘅?而且亦都退而求其次,用初期 270B 嘅方式提供假日幾班車嘅服務,係咪咁都唔滿意?

仲有,北部都會區發展計劃亦都有提出北環綫延長至坪峯、皇后山一帶,亦有提供相關嘅計劃,我知你又會話有排先會實施㗎,咁我依家講到明係要有排等嘅,咁我講 679 有機會喺北部都會區建成之後全日服務都係事實嚟架喎?講真插旗呢啲嘢都唔係一日就搞掂㗎啦,78K 79K 都頹做咗咁耐,而家九巴先因為 78K 而開到 78A。

跟住而家你又話我唔知道啲人嘅需求係咩,但係明明我前一兩板已經講過。

asv98.kw131 發表於 2022-3-20 20:48

fatpear 發表於 2022-3-20 20:12
要FF皇后山堆線全日/半全日前,不如用以下例子睇睇有無可能:

富善邨總站範圍有富善/明雅苑/怡雅苑/新興花 ...

呢個真係未有數據可以統計,因為富善未有任何繁忙時間或者非繁忙時間嘅過海路線。
但係可以統計一下 71S K17 呢啲鐵路接駁路線嘅客量,用繁忙時間計,71S K17 係 8 / 5 分鐘一班,通常都係企人,而 78A 時間表係 15 分鐘一班,實際上係 8 分鐘一班,幾乎全部班次都滿座,第五波疫情之前更加私底下加到 6 分鐘一班仲要全部班次都頂閘,但係而家只係得裝修或者係少數嘅已入住居民會搭呢條線,似乎皇后山居民可帶來客流比富善高。咁當然性質上完全係唔同嘅路線,冇得直接咁樣比較,但係皇后山嘅規模同埋交通需求似乎比較大。

咁當然無可否認,轉乘鐵路唔代表會過海,有可能只係去大埔,但係主要講出皇后山嘅人流似乎比較大,我個人覺得開返假期半日嘅過海巴士都未必不可行。正如當時 79X 都俾大把人睇死,結果又真係做到成績,而且亦都可以注意到假日嘅客流量係比較大,中環同埋銅鑼灣都係商業中心,679 假期半全日其實都有機會做到。

teddybus 發表於 2022-3-20 21:00

asv98.kw131 發表於 2022-3-20 20:27
點解唔知?我派皇后山,日日喺個 Group 見到啲人話冇車去大埔、新界西北,503 冇車,點會唔知?前一兩板有 ...

咁又係,可能到時屎水執咗笠,可能到時你都搬走咗,唔駛再FF全日直出18區添,嘿嘿
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 再論皇后山交通