dennis28a 發表於 2022-3-21 20:48

KC3555 發表於 2022-3-21 13:02
唔會無可能,就咁睇天水圍北為例,天恩出嘅路線無論點都要向北走一走再返落嚟;
將軍澳南方面,796X由唐 ...

咁都唔夠,仲要條過海線兜到落龍馬路打回頭入龍山?
咪玩啦。

ahken 發表於 2022-3-22 23:47

wally 發表於 2022-3-18 21:21
78A直接比九記某程度上係送條線比九記出最近既九記轉車站, 只係咁啱九記轉車站正正係粉火~ 咁樣安排唔理邊 ...

所以屎水係得將南調景嶺可以渣光渣盡

掠水掠7.4係得佢地做得出

反緋聞報導 發表於 2022-4-5 05:06

asv98.kw131 發表於 2022-3-20 20:11
同意去大埔及屯天元需求急切過老銅同中環。
所以唔好等九記B9投入服務啦,即刻入紙申請皇屯線,攻打九記261系先喇!暫定路線編號:61,明剃眼媚。
同時亦唔好等九公再生一條276嘅支線,即刻申請開皇元天線加設與967/969轉乘,轉乘金額亦必須夠吸引;否則屎水必定後悔莫及!暫定路線編號:76

比我係屎水即刻入紙申請呢咋線先

asv98.kw131 發表於 2022-4-6 12:47

反緋聞報導 發表於 2022-4-5 05:06
所以唔好等九記B9投入服務啦,即刻入紙申請皇屯線,攻打九記261系先喇!暫定路線編號:61,明剃眼媚。
同 ...

其實可以考慮將現有嘅屯門 54 區至上水路線延長至皇后山,起碼唔需要招標,比較容易贏。

10598C 發表於 2022-4-6 18:02

asv98.kw131 發表於 2022-4-6 12:47
其實可以考慮將現有嘅屯門 54 區至上水路線延長至皇后山,起碼唔需要招標,比較容易贏。
...

睇落係好合理,但一條天平邨做總站嘅線延長去皇后山,最直接一定係經聯和墟,變相成大段同503重疊,小巴好大機會反對

況且呢條線對皇后山用處不大,只到54區
又無辦法同54區至屯門站線合併

流星☆雨 發表於 2022-4-6 18:14

皇后山啲標問題就係,沙公沿線都冇大型住宅發展,條條掟晒去大逆走迫害中標公司

反緋聞報導 發表於 2022-4-8 11:16

10598C 發表於 2022-4-6 18:02
睇落係好合理,但一條天平邨做總站嘅線延長去皇后山,最直接一定係經聯和墟,變相成大段同503重疊,小巴 ...

咪就係話要BBI囉!咁就要睇屎水訂立轉乘金額嘅能力。

當年失落將荃、安達臣(安達/安泰)兩支極重要嘅標對屎水無疑係一大打擊;但轉乘的確係佢最弱嘅一環。
轉乘金額聊勝於無,完全無吸引力。像682轉798將軍澳方向為例:雖然次程798係免費轉乘,實質仍然收取全程$22
如果變成兩程總車資為$12-13,即上798拍卡時便會回贈差額。咁成件事就變得好吸引。

busnrail_fans 發表於 2022-4-15 18:47

借位一問
山麗苑站部厹$1特惠站係咪已經取消咗?
早幾日去到,只係見到部月票售賣機.....

214P_world 發表於 2022-4-15 23:13

ahken 發表於 2022-3-22 23:47
所以屎水係得將南調景嶺可以渣光渣盡

掠水掠7.4係得佢地做得出
將南未算係渣光渣盡嘅 (至少免費轉乘後 不會因為接駁嗰程而收貴咗),
只不過又要入調鐵PTI,又要入彩明街(去程),又要入尚德,又要入將鐵PTI(去程),實在迂迴

寶琳上798接駁796C出旺角 貴過796C全費...
旺角搭796C轉A29返坑口 接駁嗰程仲要補錢...
九龍灣搭797轉690返翠林 接駁嗰程要補超過6蚊...

214P_world 發表於 2022-4-15 23:14

流星☆雨 發表於 2022-4-6 18:14
皇后山啲標問題就係,沙公沿線都冇大型住宅發展,條條掟晒去大逆走迫害中標公司 ...

如逆走變順走 不知能否改善?
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 再論皇后山交通