cky 發表於 2022-4-24 06:27

andreweb 發表於 2022-4-24 05:26
無論幾心酸,西區人都要面對現實去接受ga,唔通又學阿伯擋巴士,
怪就怪你住西區、怪就怪西區有電車、怪就 ...

應該講
港島區的選擇太多
唔好講南岸
北岸方面
電車、紅小 (都唔講綠小)、港鐵、再難聽啲可以坐船過海
選擇咁多
係咪一定係巴士?
巴士被分薄係好自然的事

而且十五、二十分鐘短程的
港島人係貪平嘅
其實唔介意熱少少都坐電車
特別係電車線兩端
呢兩三年武肺咁緊要
有啲巴迷成日都話要巴士開到窗
要吹好爽的生風
調返轉就話坐電車好熱,無冷氣
明明電車的窗從來都開得大過非冷氣巴士

kay 發表於 2022-4-24 10:20

cky 發表於 2022-4-24 06:27
應該講
港島區的選擇太多
唔好講南岸

部份巴迷目標要係其他交通工具搶返D客
唔係唔得
但搶到既話
巴士服務今時今日都唔係咁既死款了

不過港島睇你去邊
一個MTR站距離
行過去可能仲化算
係筲箕灣行去杏花邨難搞

好似銅鑼灣去會展
實有人話搭18好
但如果時間充裕
行過去都係20-30分鐘

edhong 發表於 2022-4-24 10:22

12Lane 發表於 2022-4-24 11:04

andreweb 發表於 2022-4-24 05:26
無論幾心酸,西區人都要面對現實去接受ga,唔通又學阿伯擋巴士,
怪就怪你住西區、怪就怪西區有電車、怪就 ...

認同
港島客量一直以來都冇咩增長,但地鐵線都開到西區南區,其中所釋放嘅運載力,一定係巴士硬食。開疏左,又比人話,最弊班客好多都唔係巴士獨市,呢班客好易話走就走,郁下又可以走落地鐵走上電車。咁好難做又真係事實。歸根究底係港島/九龍巴士市場都飽和,縮減營運規模/聚焦新發展區都可以係出路。

甚至有說叫巴士公司交牌,我個人就冇咩意見。
但羊毛始終出自羊身上,唔搞大cut線大重組,都冇人會想食呢個爛攤子。(雖然唔知點解本版咁多人對商業公司會有特別多個人感情)

HY1012 發表於 2022-4-24 11:09

唔係唔得
但搶到既話

放假就話得閒行下, 至於銅鑼灣去會展的話, 返工放工著住西裝, 或者女士著住高踭鞋, 行5分鐘都唔願.

點都無理由為咗慳幾蚊搞到行爛對鞋

gavrie01 發表於 2022-4-24 12:53

唔係唔得
但搶到既話

認同,20-30分鐘九龍新界地區好多地方都行到去,唔需要搭車/MTR

ccicoltd 發表於 2022-4-24 15:21

放假就話得閒行下, 至於銅鑼灣去會展的話, 返工放工著住西裝, 或者女士著住高踭鞋, 行5分鐘都唔願.

點都 ...

有時坐船到灣仔然後要到銅鑼灣,我都會走過去。
20 分鐘其實非常鬆動,鵝頸橋 10 分鐘已經到。

HR1377 發表於 2022-4-24 15:56

12Lane 發表於 2022-4-24 11:04
認同
港島客量一直以來都冇咩增長,但地鐵線都開到西區南區,其中所釋放嘅運載力,一定係巴士硬食。開疏 ...

覺得港島區部份巴士路線有重組空間

例如今年RPP曾建議42縮短至平日早繁服務,其餘時間搵38繞經華富取代,但這樣做會每置富出老銅行車時間增加。建議38改為數碼港至北角,經置富、薄扶林道、中環灣仔繞道、菲林明道、軒尼詩道後跟38現時路線往北角碼頭(往北角方向經山道天橋,回程經李陞小學),這樣既可減少與42重疊路段,又可做新客源

cky 發表於 2022-4-24 17:25

點都 ...

咪睇上班一族咁唔行得
食飯時間個個西裝友咪又係行去食飯排隊買外賣
行十分鐘企廿分鐘都集慣晒啦
而且銅記去會展,電車路咁多巴士揀
未駛要行路吧
(有伴一路行一路傾計另計)

cruisesnet 發表於 2022-4-24 18:28

唔係唔得
但搶到既話

銅鑼灣去會展要坐18?大把灣北巴士la
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 絕望港{島}人 心酸棄城原因 (巴士篇)