leslie 發表於 2022-5-11 10:44

KG1428 發表於 2022-5-10 22:01
現在仲有幾多車仲係封車中??
(不計68XX/80XX)

港澳碼頭車場20+ 新巴封緊

Vittorio 發表於 2022-5-11 14:00

HR1377 發表於 2022-5-11 08:59
請問現時北角碼頭、皇后山、香園圍、屯門碼頭、柴灣東仲有冇封車?

柴東10+封ing

PK9394 發表於 2022-5-11 14:01

toyl 發表於 2022-5-11 08:36
人同車都係,堆封車隨時係未做月驗甚至未年驗續牌。

其實呢個語言藝術好勁,客量得返七成,咁即係開幾百 ...

有板有貴零件吾比換住,伲d封咗嘅車會不會系無零件或者被拆件?

tridents 發表於 2022-5-11 14:44

PK9394 發表於 2022-5-11 14:01
有板有貴零件吾比換住,伲d封咗嘅車會不會系無零件或者被拆件?

封車多數喺日修做好架車後 QC 唔出放車紙, 所以用現況停及不准拆件.

因用現況封車, 要解凍唔會多野攪, 以往經驗架車無開兩星期, 而第一次著車錶板預咗出幾百樣燈, 好多燈都係報流料, 多數機器佬跟先, 埋尾攪唔掂個堆燈就要電器佬跟.

之前試過堆 20xx 封咗一排車, 攞返出嚟無耐有架行行吓著火, 佢地伙記 Check 返架車其實機件無事, 原因喺架車停咗幾個月有條油喉變硬失去彈性, 行行吓自已穿咗漏油滴咗落車頭度, 再遇高溫就著火.

所以雪完既車, Check 完無事都好, 出到街頭過一個半個月, 會好鬼多古怪野 Port 或壞返嚟.

流星☆雨 發表於 2022-5-11 15:05

kitarolo 發表於 2022-5-10 21:59
善巴大量港島內路線屬蛋撻價
繼機場/邊境路線外連紅隧線及
681等收益都將被削弱,保留實力

保留實力? 嚇走趕走晒啲客就可以CUT車下話?

kay 發表於 2022-5-11 15:13

CUT到車咪去九龍新界倒米

運輸署港島方針係幫屎水重整服務
當然點解重整過程25仲可以加車行怡和街去中環
好似96又要讓路
佢地先知咩事

HR1377 發表於 2022-5-11 17:40

kay 發表於 2022-5-11 15:13
CUT到車咪去九龍新界倒米

運輸署港島方針係幫屎水重整服務

96讓路好似係讓坑俾西隧線放份摩頓台

HR1377 發表於 2022-5-11 17:42

tridents 發表於 2022-5-11 14:44
封車多數喺日修做好架車後 QC 唔出放車紙, 所以用現況停及不准拆件.

因用現況封車, 要解凍唔會多野攪, ...

如果要解凍封車差不多兩年的車例如Cityflyer咁是否好多嘢搞?

kitarolo 發表於 2022-5-11 18:18

我引述零生理論啫(佢啲舊帖被屏蔽)
佢仲有一套理論巴士連同車長、後勤
薪酬,燃料、車輛購入價及折舊等開支
要每小時有$530收入方可回本。

如估算屬實,善巴好多線做唔到
之餘仲要無咗大量貴線收入拉勻

tridents 發表於 2022-5-11 20:37

HR1377 發表於 2022-5-11 17:42
如果要解凍封車差不多兩年的車例如Cityflyer咁是否好多嘢搞?

隔咁耐拎返出嚟要做年驗.

佢地最怕無件時架車放上天台等件, 放返十日八日一定有人過嚟套件走, 到有件返時最後個手要砌返架車又要周圍拆其它車套返落去比佢出街.

以前 60xx 抬條 ZF 擔要比代理做要等, 一落幾日雨超豪尾擔又成日死排住隊抬, 而城記個邊翻修擔唔會咁快有貨返得切, 呢堆車放在天台等翻修擔返, 就不停比人拆件套走比其它車出街做生意.
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7
查看完整版本: 善水明言不會「急速」回復班次