thorchan 發表於 2022-5-19 10:55

Sita1004-1017 發表於 2022-5-18 18:52
又唔係,我試過收工時段(但不是繁忙時間17-19)上A34要企

A33X/A34唔係總站區/兆康的話車程只需25分鐘 ...

A34個覆蓋大過所有屯門E車,仲要入埋洪水橋,人多正常,但A33真係唔係好得。

流星☆雨 發表於 2022-5-19 12:05

Sita1004-1017 發表於 2022-5-18 16:32
達東路公園同海濱路有高低起伏加上要起高架橋接駁,只可將巴士站架空,咁樣做基本上同滅左個公園同拆埋現 ...
目測水平差唔算太大+可能可以提高少少
我暫時諗最可行會係迴旋處入,海濱路出,唔需要起行車天橋
PTI要唔要同達東路打通可以斟酌,要計一計到底巴士經新站入達東路,或出返外圍直行東堤,邊樣比較符合車流量分配原則

而個PTI的確未必要用晒我畫出黎成塊地,可能半塊到大半塊已經得
如果有足夠位置設計停車場+等候入場區,直頭起埋停車場都得,Shift走一堆假日去東涌私家車唔好入達東路

原則上我會建議PTI空間要預鬆少少,因為呢個位亦可以俾日後行完東涌東/迎東/裕雅苑/文東路嘅車擺總站

呢個位置好處係同市中心唔會太遠(如果有天橋之類接駁),亦係市中心唯一合適選址做巴士站

Sita1004-1017 發表於 2022-5-19 12:31

流星☆雨 發表於 2022-5-19 12:05
目測水平差唔算太大+可能可以提高少少
我暫時諗最可行會係迴旋處入,海濱路出,唔需要起行車天橋
PTI要唔 ...

如果有呢個站走左入去就唔好又出返迴旋處順東路,變相又增加負荷,如果直接隔離上公路cut裕東苑停站是冇乜可能

起得呢個PTI基本上要拆公園,連埋條天橋都要重置或者改班馬線,所以短期內反而我寧願喺海濱路起巴士站,整幾條分下先

流星☆雨 發表於 2022-5-19 12:38

Sita1004-1017 發表於 2022-5-19 12:31
如果有呢個站走左入去就唔好又出返迴旋處順東路,變相又增加負荷,如果直接隔離上公路cut裕東苑停站是冇 ...
都可以係直接入達東路,唔停富東商場站,去到裕東苑先再停站

講得起PTI就係大手術 為長期打算

---
海濱路起巴士站意思係兜新發展碼頭去東行停站?

Sita1004-1017 發表於 2022-5-19 12:58

流星☆雨 發表於 2022-5-19 12:38
都可以係直接入達東路,唔停富東商場站,去到裕東苑先再停站

講得起PTI就係大手術 為長期打算

例如E33/E37繁忙時間幾分鐘一班嗰陣 可以拆部分班次直接跟E31落橋停海濱路再入機場,回程一樣

E11A/B,E31可以完全飛走達東路(E31去程亦改為海濱路上橋),E11A/B跟返E21A/E21D咁行

之後亦都可以俾地鐵站去機場可以搭S56多一個選擇

但係限制於一個問題就係當初起東涌嗰陣過於着重集中喺達東路嗰度,完全唔諗住用附近啲巴士站分流(例如如果地鐵站起多個隧道出口去順東路,逸東應該更多人願意行返去/去機場嘅亦都可以上去東提灣畔搭車唔使迫晒喺地鐵站上),我當搭37 M出嚟,見到迴旋處塞車已經可以即刻喺海濱路落車行返落去

再者遲啲有東涌延線之後,對於達東路嘅負荷會減低(去嶼南可以在滿東轉車),仲值唔值得做咁大工程都係一個問題

流星☆雨 發表於 2022-5-19 13:17

Sita1004-1017 發表於 2022-5-19 12:58
例如E33/E37繁忙時間幾分鐘一班嗰陣 可以拆部分班次直接跟E31落橋停海濱路再入機場,回程一樣

E11A/B,E3 ...
東涌西站暫定出入口最遠都只係去到裕東路,黃家圍巴士站附近得條滿東邨仔,落地底亦要先上落天橋,似乎唔係合適大型轉車點,
反而東涌東站附近有更多發展,嶼南起碼大澳同梅窩兩大區都需要有車去……

延線對東涌市中心E線服務影響有限,因為本身東涌站就已經存在,巴士cut唔到太多
而且將來東涌東/西兩面發展都一定要有車去返東涌站一帶,再加埋假日私家車去東涌,似乎達東路負荷唔會因為延線減低到好多??

如果考慮埋海濱路PTI可以將裕雅苑對面個露天PTI改做其他用途,咁又再多一樣著數
---

入機場改經海濱路可以,分流到順東路
但E31出去唔入達東路就似乎難啲,富東廣場同裕東苑兩個站未必咁易拎走

Sita1004-1017 發表於 2022-5-19 13:46

流星☆雨 發表於 2022-5-19 13:17
東涌西站暫定出入口最遠都只係去到裕東路,黃家圍巴士站附近得條滿東邨仔,落地底亦要先上落天橋,似乎唔 ...
你講到東涌東西來往咁就岩,海濱路加咗站未直接出面停之後飛過好似37H加左站之後都應該直飛唔使入地鐵站跟E21A咁行

其實原本滿東邨會起個標準嘅總站,加埋後面松仁路到時發展之後會延伸返去東涌道,正好就可以改為喺嗰邊轉駁同埋改總站

E31出去可以去返消防局上

另外一樣就係咁東涌碼頭嗰個總站如果你起呢個站仲有冇需要存在?

我覺得如果想做你嗰個方案,應該喺東薈城總站重建嗰陣加埋嗰時未有花園之前一次過做埋,依家先做就好似唔係太合適

arfung 發表於 2022-5-19 14:05

thorchan 發表於 2022-5-18 18:08
從來屯門區係趕唔到D人上A車。
依家就E36A食咗D唔係入市中心的客。

呢排搭慣左E36A特快往來屯門及東涌市(海堤灣畔/怡文中學上落),25分鐘內到,實有位坐。變左鍾意就時間去等,也不太想去逼E33。
比多$1.9舒適一點,仲有機會搏到大快活。

流星☆雨 發表於 2022-5-19 14:09

Sita1004-1017 發表於 2022-5-19 13:46
你講到東涌東西來往咁就岩,海濱路加咗站未直接出面停之後飛過好似37H加左站之後都應該直飛唔使入地鐵站跟 ...

我覺得如果想做你嗰個方案,應該喺東薈城總站重建嗰陣加埋嗰時未有花園之前一次過做埋,依家先做就好似唔係太合適
冇辦法,政府規劃經常都落後於房屋/人口/交通需求增長
就算有規劃都只係預到所有嘢剛剛好,一再有其他新發展或者需求出現就會爆晒煲
單係睇皇后山都知政府規劃係各自為政

依家起過,叫做好過由得東涌市中心炒埋一餅

另外一樣就係咁東涌碼頭嗰個總站如果你起呢個站仲有冇需要存在?
新發展碼頭個站本身就等同擺街,作用有限,呢個站大可以只保留中途站用途

toyl 發表於 2022-5-19 14:14

thorchan 發表於 2022-5-18 18:08
從來屯門區係趕唔到D人上A車。
依家就E36A食咗D唔係入市中心的客。

有月票識玩反而係慳錢機會
先27折再包1/3交津,搭A34免費轉E**/S64仲好過比足全費搭E33P
過完5月唔知仲有無得延長呢

頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 離島區議會交運會2022年第二次會議討論文件