tszhinchan3 發表於 2022-5-21 19:32

覺唔覺得香港人對鐵路偏見問題已經好嚴重?

因為東鐵線過海通車,好多人都擔心巴士線會大減。
而網上都好多人拍片測試東鐵過海比較現有過海巴士時間,當然有D係鐵贏,有D係巴士贏!

其實都唔出奇,雖然話沙中線全線通車係好影響全港巴士路線,但的確有部份巴士定線直接而仍然比鐵路優勝!

當遇到有D片得出結果係鐵路贏既時候,成班Haters就不斷質疑測試結果有水份呀、又話咩「巴士雖然慢但有位坐」呀、「巴士唔洗行」等等。

不過好奇怪,當有部份測試係巴士贏既時候,佢地就會話咩「唔洗試都知巴士贏啦」、「證明cut巴士冇理據」云云。

我知呢兩年黨鐵所作所為係令人人神共憤地步,但係咪咁就要否定所有測試呢?

如果咁講,其實根本就唔洗比較,因為你巴士就算慢如682、53兜到你暈,沿線有鐵幾快都好,我都可以話「巴士有位坐,舒服D」去解釋一切啦!

我唔係保鐵,但如果連基本數據都冇既時候,又點可以同運吉fight呢?

jocosben 發表於 2022-5-21 19:38

挫強扶弱心理吧

天空之神 發表於 2022-5-21 19:43

好多片都係偏幫巴士,例如搭鐵果個行得慢,搭鐵果個去到中環搵好耐個出口等等,造成搭巴士唔係耐好多既錯覺。不過舒適度巴士唔使轉車的確完勝

kay 發表於 2022-5-21 19:44

運輸月報,人口普查有數據,搭鐵既人多過巴士,多幾多可以自己計比例,不過呢d涉及人心理,依家好興同溫層,有得揀都會揀自己岩聽既,但如果兩邊既人講既野都睇,先唔好立場行先,其實兩邊講既野都有佢價值,只係到最後數據反映鐵路人多少少

Ricky403 發表於 2022-5-21 20:07

kay 發表於 2022-5-21 19:44
運輸月報,人口普查有數據,搭鐵既人多過巴士,多幾多可以自己計比例,不過呢d涉及人心理,依家好興同溫層 ...

巴士好多時都係時間多又有位先坐
再唔係就出發點去最近鐵路站太唔方便,要駁車
路面出事機率同影響都遠高於地底出事

反而感覺上公司如果係彈性上班或唔係最大路嘅朝九晚六,搭巴士嘅比例會多啲,搭鐵路嘅比例會少啲
想留巴士,爭取彈性上下班時間,可以減少推走打工仔為準時返工揀番鐵路,同時叫做改善勞工待遇,效果實比要求「保留選擇」好得多
當然有啲巴士線醫番都嘥氣,競爭力相比平行鐵路/小巴太低都無乜好講

ky927 發表於 2022-5-21 20:13

想問個主題係「香港人」定「巴迷/鐵迷」先?

kay 發表於 2022-5-21 20:21

Ricky403 發表於 2022-5-21 20:07
巴士好多時都係時間多又有位先坐
再唔係就出發點去最近鐵路站太唔方便,要駁車
路面出事機率同影響都遠高 ...

但香港都有一定比例藍領,非繁都好靠d唔係朝9晚6打工既人支持,只係平日朝搭鐵早出閘有優惠,又有都會票綁走班客,有d野好難拆,都會票九巴都有月票頂一頂,當然累埋城巴搶佢d客,但朝早減價巴士似乎做唔到,學生優惠都係九巴個別路線先有,變相點數都數到人地優勝政策,要打mtr除非鬥推差唔多既offer,但以巴士公司財力未必得

10598C 發表於 2022-5-21 20:21

事實上市民作出選擇搭邊種交通的確會有不同因素
時間、舒適度、價錢等等等等...

係得呢啲片段下留言,多數都係交通迷
巴士迷偏幫巴士;鐵路迷偏幫鐵路
巴士塞到瀨屎我都鍾意坐,貪有得訓覺;又或者鐵路有得企,朝早可以醒神返工
各有各喜好,其實好正常

106116_1023 發表於 2022-5-21 20:49

我覺得睇得果D鐵路巴士鬥快片都係巴士迷居多,
所以樓主標題唔應該寫香港人對鐵路偏見問題,
應該寫巴士迷對鐵路偏見問題先岩。

正常市民出行係睇趕唔趕時間、個站近唔近其次先係有無位坐同舒服。
我都鍾意坐巴士,但返工就一定坐鐵,各人選擇不同。
睇巴迷言論最好自己再思考,有時未必岩哂但有時錯唔哂,
一日無準確數據,什麼傳聞什麼客量預期都唔一定係正確,
睇呢度就知,鍾意既路線就棒到上天,唔鍾意既路線就踩到落地板。
好似上次有篇文話258X改道首日有事故好晏先到九龍灣,
結果有人話點會日日都出事,
佢講得無錯,
但事實係正常人第一日遲大到,
第二日都會轉坐需時比較穩定既交通啦,
會唔會為左偏坐自己喜好而收公司警告信?

tszhinchan3 發表於 2022-5-21 20:59

106116_1023 發表於 2022-5-21 20:49
我覺得睇得果D鐵路巴士鬥快片都係巴士迷居多,
所以樓主標題唔應該寫香港人對鐵路偏見問題,
應該寫巴士迷 ...

我係見好多片下面同果D交通關注組D人狂踩鐵路留言而感覺係香港普遍人都對鐵路有偏見。
我明政府係港鐵大股東,大家反政府我唔怪佢地

但巴士公司有邊間係黃?

我只係覺得去唔同地方總會選擇唔同交通工具

好似我由馬鞍山去黃大仙觀塘一定坐巴士,因為85M/89C夠快

但去深水埗會坐鐵,因為86C實在太慢

而且當路面交通擠塞,乘客除左鐵路仲可以揀咩?

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 覺唔覺得香港人對鐵路偏見問題已經好嚴重?