AE367 發表於 2022-6-15 18:08

九巴87D調整班次

XL2135/D343344 發表於 2022-6-15 18:08

九巴87D減班

https://search.kmb.hk/KMBWebSite/AnnouncementPicture.ashx?url=1655282564_9083_0.pdf

20/6生效
主要為延長逆向疏車時段及微調平日日間班次

Ricky403 發表於 2022-6-15 18:18

減番落有錦英直出嗰陣嘅班次,真係多謝哂;P

edhong 發表於 2022-6-15 18:24

XL2135/D343344 發表於 2022-6-15 18:24

Ricky403 發表於 2022-6-15 18:18
減番落有錦英直出嗰陣嘅班次,真係多謝哂

只可以話,當年cut走特快車嘅時候係加咗錦英直去亞公角街班次作補償,知不過而家減返轉頭
好多線都係咁,重組/cut線加另一條線班次,但係只係甜頭,跟住隔幾年又減返轉頭

WN4156 發表於 2022-6-15 21:11

無哂4分鐘

jocosben 發表於 2022-6-15 21:14

WN4156 發表於 2022-6-15 21:11
無哂4分鐘

講真好忍手啦

neoplan720p 發表於 2022-6-15 22:36

路線趕唔上時代變化,
到今日仲有咁多客,
仲叫做keep 到咁既班次,
其實已經算好彩。

九龍、新界兩段路,
都可以做得更好,
但路線仲停留於岩岩開線時。

開埋條無快過既287D,
但九龍段一樣由尖咀碌到落太子 / 大角咀,
新界段一樣由第一城碌到去馬鞍山,
咁叫進步咩?

仲未計成大個烏溪沙都無cover到……

MCMoore 發表於 2022-6-15 22:52

其實就係87E開咗個衰嘅先例,而家搞到無得用11蚊換恆耀直出

RyanPun 發表於 2022-6-15 23:29

MCMoore 發表於 2022-6-15 22:52
其實就係87E開咗個衰嘅先例,而家搞到無得用11蚊換恆耀直出
用泥涌價換恆康街直出唔係冇,亦有人提過九巴想發大87E/40E嚟做,稍為諗吓,有乜理由後山搞upgrade,反而街客位市中心會冇,upgrade一邊唔up埋另一邊、完全唔係九巴性格。我只係覺得現階段搞全日線直出係有困難,反而錦英烏溪沙嗰邊人流集中喺兩繁居多,借繁時線嚟插十四旗又好、儲客又好,都有一定作用。

現階段我覺得宜守不宜攻,但就要捱著車費收唔盡,咁快谷起後山E線直出,找數對象必然係山腳堆D線,相信九巴唔係冇諗過當中嘅得失,要全日線泥涌價恆康街直出,起碼等到西沙路完成雙線工程,重置完泥涌總站先好諗直出問題。

頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 九巴87D調整班次