tina 發表於 2022-6-30 22:08

cky 發表於 2022-6-30 22:05
講真滿腦子只有巴士而不理世間事的大有人在。

同埋現實講

真,特首邊會理呢啲一班搭私家車嘅高官管交通工具真心荒謬

689年代講巴士服務重組,實際係比機會佢哋縮數

FatStupid 發表於 2022-6-30 22:10

其如搞15年强制退役,不如推行換引擎計劃?樓主都提及過,大部分車輛設計都吾止15年,爲何要爲了提升排放標准而換車呢?造成浪費之餘,補貼金額咪又係納稅人出?換引擎治標亦治本,減少浪費。倫敦批Route Master其實都有換歐5/6引擎,所以換引擎其實可行(只要同原廠/零件搭配到的話)

借問聲,電動車到時係咪都要15年退役?

Happypig375 發表於 2022-6-30 22:11

tina 發表於 2022-6-30 22:08
真,特首邊會理呢啲一班搭私家車嘅高官管交通工具真心荒謬

689年代講巴士服務重組,實際係比機會佢哋縮 ...
管交通工具?除咗地鐵仲有其他交通工具咩?;P:$;P

(林鄭澄清非不懂用八達通:是港鐵的問題 - 香港經濟日報)

tina 發表於 2022-6-30 22:17

Happypig375 發表於 2022-6-30 22:11
管交通工具?除咗地鐵仲有其他交通工具咩?

地鐵佢哋都做得衰過人啦:lol

淨係計777年代(其實係689遺留嘅禍)
`紅磡站剪鋼筋
`大量沉降
`馬鐵 火車延長嚴重超支
`高鐵一地兩檢問題
`高鐵使用量低,公帑嘔多10幾億

唔見得佢哋做地鐵做得好:L,已經未計抗爭時期佢哋嘅問題

Lkopm 發表於 2022-6-30 22:28

地鐵佢哋都做得衰過人啦

777年代(2017~2022 ?)
好似完全冇新鐵路動工??

s20131417 發表於 2022-6-30 22:46

地鐵佢哋都做得衰過人啦

如果唔係有疫情
高鐵+直通車應該都仲喺度默默為市民服務

tina 發表於 2022-6-30 22:48

s20131417 發表於 2022-6-30 22:46
如果唔係有疫情
高鐵+直通車應該都仲喺度默默為市民服務

遺憾地未有武漢肺炎之前,高鐵嘅使用量都係比預期偏低

nwfb1601 發表於 2022-6-30 22:59

Lkopm 發表於 2022-6-30 21:40
2~8自己估
係 Google 打「777」呢三個字都唔識? https://i.imgur.com/hPAs9iL.gif

ksmbh 發表於 2022-6-30 23:07

點樣為之2012年登記既歐四商業車唔駛退,2011年登記既歐五商業車反而要退,十分反智。

MM2801@905 發表於 2022-6-30 23:49

裝安全帶只係巴士公司用黎減低風險嘅mean

唔裝安全帶乘客出意外 vs 裝咗安全帶但乘客自己唔戴而出意外

巴士公司所負嘅責任程度都不同
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7
查看完整版本: 林鄭月娥任內的過失(對於巴士)