JX9097 發表於 2022-7-21 16:30

259D客量統計

話說星期日去咗屯門影54區線最後喺龍門居走,上259D所以做咗個客量統計
259D WV447217/7(星期日)1905龍門居》鯉魚門邨
龍門居 +2(包括我)富健花園 +0 -0新屯門中心 +0 -0兆山苑柳景閣 +0 -0蝴蝶邨蝶心樓 +5 -0湖景邨湖碧樓 +1 -0湖景邨湖畔樓 +10 -0湖景邨湖翠樓 +1 -0屯門泳池 +1 -1(疑似$2客)
——-載19人離開屯門——-
屯門公路轉車站 +3 -1
——-載21人出九龍——-
畢架山花園 +0 -1豐力樓 +0 -0龍翔官立中學 +0 -0黃大仙站 +0 -2沙田坳道 +0 -2四美街 +0 -2碧海樓 +0 -3啟業邨 +0 -1九龍灣站 +0 -2牛頭角下邨 +0 -1觀塘道休憩處 +1 -0創紀之城 +0 -1觀塘游泳池 +1(員工) -4
司機喺公路段表現非常「保守」屯門公路(屯轉前)畀一架258D,城巴 8560同59M V6B爬頭並拋離屯門公路(屯轉後)畀一架58X,57M ATENU舊頭爬頭並拋離青葵公路畀一架E22 65xx爬頭並拋離最終259D離開創紀之城嘅時候,258D到達藍田站(ETA)落車時間大約係2012,即行車時間約為67分鐘
個人認為客量唔算標青(19個人喺屯門段上車)似乎真係有部份屯碼區人揀59M/ X出屯轉轉車?
歡迎討論

Ricky403 發表於 2022-7-21 16:45

259D非繁出唔到客嘅話,開30,畀62X非繁開番15/20算啦

fatchan 發表於 2022-7-21 17:04

Ricky403 發表於 2022-7-21 16:45
259D非繁出唔到客嘅話,開30,畀62X非繁開番15/20算啦

遲早259D的車抽晒去258D/62X迎戰黃鬼55

HG6729 發表於 2022-7-21 17:29

其實259D兜安友 62X拉富泰淨係行屯中 咁樣將安友同屯中一開2 起碼62X唔加車唔加鐘拉富泰都好D

JX9097 發表於 2022-7-21 17:31

其實259D兜安友 62X拉富泰淨係行屯中 咁樣將安友同屯中一開2 起碼62X唔加車唔加鐘拉富泰都好D ...

依家屯碼區「習慣」咗259D直出
要行回頭路再入安友似乎唔太可能啩

EvilKo 發表於 2022-7-21 17:34

其實259D兜安友 62X拉富泰淨係行屯中 咁樣將安友同屯中一開2 起碼62X唔加車唔加鐘拉富泰都好D ...

九巴嫌259D兜安友同其他線乘車方向掉轉方便唔到乘客
寧願62X兜安友等62X多d客

ENS529 發表於 2022-7-21 19:39

...

其實九巴自己都有份推班客見車就上,
出到轉車站再算...

家陣得返260C一個異類,
就睇吓會唔會改埋佢豐景園出入~

12Lane 發表於 2022-7-21 20:33

Bedroom community仲要逆向,可以期望佢客量有幾標青?

ricky 發表於 2022-7-21 21:47

...

等267X有機會變全日先搞

tina 發表於 2022-7-21 22:22

ricky 發表於 2022-7-21 21:47
等267X有機會變全日先搞

屯門4條全日線去東九
淨係267X嘅服務地區都有條全日+1條繁時+1條大兩味
267X想全日都幾難下

除非九巴投到54區,直接由富泰開之後行54區震寰路同屯公3站
咁就話有機會全日嘅

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 259D客量統計