AE367 發表於 2022-7-23 15:32

青馬屯赤轉乘制之貴計多端

如果大家用過青馬同屯赤轉過車,一定會發現有不少冇轉乘的問題。

例如如果先搭龍運以東涌為終站的E車(E31/E32A/E36A/E43),再轉去機場的E車,第二程係一蚊都冇得減(E37C/E42C除外)。換然之,要俾成廿幾三十蚊先入到後勤區。

城巴呢,E21C同E22C的轉乘近乎0。除咗回程由珠橋A車轉E21C/E22C之外,一樣乜轉乘都冇。

大家有冇試過中伏?

arfung 發表於 2022-7-23 15:49

當年因為要力谷呢A31(經南橋較慢) ,阻止荃灣的乘客用又平又快的方法入到機場,所以E31係無得免費轉其他E車到後勤/機場,估計E32A如此設定也有相近考慮。但E36A就不太明白了,有朋友在紅橋往返後勤區,E36/37過站不停,E36A無得免費轉E車,結果維持要再駁車去搭E33。

Ricky403 發表於 2022-7-23 16:02

入東涌轉S線咪唔使畀廿幾三十蚊;P
青馬轉乘咁多年黎剩係試過豬橋A轉非豬橋A

嗱其實東涌E啲轉乘好多都齊
唔齊嘅係機場E,要佢加轉乘起碼要攞國泰城甚至空郵中心清客去交換
而原先搭開機場E去GTC班客就唔會肯嘅
所以死局黎,自己區無機場E就無㗎啦,點都要畀多四五蚊坐S線,或者駁去有機場E嘅站頭

FBI2 發表於 2022-7-23 17:26

呢樣我真係要鬧巴士公司,作為一個轉車站,仲做埋d屎忽野陰乘客,我覺得好可恥,不如唔好叫轉車站啦。

szeto993 發表於 2022-7-23 17:36

城巴唔知係唔係諗住以為自己啲E車轉到S52就唔加轉乘落E22C同E21C,係龍運當駁腳車咁做先有大包圍轉乘

arfung 發表於 2022-7-23 17:43

FBI2 發表於 2022-7-23 17:26
呢樣我真係要鬧巴士公司,作為一個轉車站,仲做埋d屎忽野陰乘客,我覺得好可恥,不如唔好叫轉車站啦。 ...

我覺得某些路線不給轉乘優惠,排除轉車站互轉合理制度外,背後全部有計算。

城巴的,有些不太肯定。
但龍運的大部分都估計到原因 (大多數係想推人上A車收費貴點,所以某些E<->E完全不給優惠)

但包裝成為轉車站,其實很多人都會誤解,或無留意這些細節陷阱。

BlackBird 發表於 2022-7-23 18:24

東涌E車轉機場E車跟本早就應該做補差價轉乘
不過無得焗人上貴價A車,D公司迷會'發癲;P

Ricky403 發表於 2022-7-23 18:38

加轉乘又唔係唔得,補到上A車個價咪有得傾;P
青馬以前都唔係叫轉車站叫青馬收費廣場
係匯達率先改咗名,又可以鬧多次匯達:lol

2076 發表於 2022-7-23 18:51

Ricky403 發表於 2022-7-23 18:38
加轉乘又唔係唔得,補到上A車個價咪有得傾
青馬以前都唔係叫轉車站叫青馬收費廣場
係匯達率先改咗名,又 ...

正有此意,的確咁係一個幾好的妥協。
例如 E36A 轉機場 E,兩程合共收 $18.9。

E31 轉機場 E,一樣都係收 $18.9。

乘客又唔駛唔小心比足兩程錢,又到防止乘客濫用機場 E 去機場 (巴士公司立場)。

neosan 發表於 2022-7-23 19:32

最伏係往市區E22X去到青馬轉E23係無優惠,一定要係CXC先有優惠。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 青馬屯赤轉乘制之貴計多端