Waiyin12 發表於 2022-9-1 13:06

Happypig375 發表於 2022-8-31 10:36
根據ETA,本身795X嚟先2分鐘,要計返差距,所以結果相差只係2-3分鐘

我有睇到,就算事實上 795X 快唔過 6C,正常人係會欣然接受
但你 present 嘅方法,難免令人覺得係 biased、操控結果
如果終點訂喺你地嘅最終目的地(舉例 D2 Place),你朋友比你早到,就算扣埋2分鐘到站時間差距,都係 6C 時間短過 795X,會比起用大南西街巴士站計好好多

另外,個人認為司機揸得快反而係好事
有其他乘客上錯車、司機無禮貌、埋站時停得差,好似唔係幾關事

1320 發表於 2022-9-1 13:35

Snoopy@FB8617 發表於 2022-9-1 00:31
但留意返而家左轉後下兩枝燈唔係放緊車
綠燈長都無位俾咁多巴士係到等
更唔講要延長其他方向既紅燈時間做 ...

呢個燈陣的確好複雜, 要改就要改一set先有用, 最簡單既話應該係 拉長左轉時段大既10-15秒, 當然, 砵蘭街個燈都要提早放車先有用

932gz6061 發表於 2022-9-1 13:58

見到用大南西街做尾已經知唔駛睇

Snoopy@FB8617 發表於 2022-9-1 14:11

1320 發表於 2022-9-1 13:35
呢個燈陣的確好複雜, 要改就要改一set先有用, 最簡單既話應該係 拉長左轉時段大既10-15秒, 當然, 砵蘭街 ...

咁又會引申另一個問題係亞皆老街西行放車時間少左
放返俾巴士右轉旺角道
直接減走部分左轉亞街車流先治到部分本

GA6072 發表於 2022-9-2 19:33

795X既走線,好似玩緊波子棋咁
Btw:呢類波子棋式特快,會係未來米缸黎
頁: 1 2 3 4 [5]
查看完整版本: 795X vs 6C 油麻地去長沙灣商貿區比拼