KG1428 發表於 2022-9-1 12:28

東方揭皇后山乏配套 開學日跨區出門塞爆 運署懶理:交通暢順

皇后山邨的交通問題已經係家常便飯的事
但是今日係開學日,報章講到需要一條去上水巴士線,可是一直都係樓梯響。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220901/bkn-20220901100622421-0901_00822_001.html

eric278 發表於 2022-9-1 12:50

報導指「邨內只有往粉嶺、北角及元朗的巴士線」,事實上只有去旺角、西九龍、觀塘、九龍灣、啟德、葵涌、荃灣、北角、銅鑼灣、灣仔、金鐘、中環及上環的巴士線,根本無元朗巴士到達。

sunhoo 發表於 2022-9-1 12:59

拖左咁多個月都唔開巴士去上水,不妨投訴去申訴專員公署,睇運輸署點解釋。

sunhoo 發表於 2022-9-1 13:07

其實紅van可以入凱榮路,如果有人開條繁時線去上水,皇后山居民應該唔介意行去凱榮路搭

HR1377 發表於 2022-9-1 13:14

之前有人講過國松會加車行走503系

運輸署不想捲入城巴和九巴鬥爭之中

1320 發表於 2022-9-1 13:24

資料 錯漏百出, 呢間"media"既水平真係吹水唔使本咁:L

KG1428 發表於 2022-9-1 13:29

eric278 發表於 2022-9-1 12:50
報導指「邨內只有往粉嶺、北角及元朗的巴士線」,事實上只有去旺角、西九龍、觀塘、九龍灣、啟德、葵涌、荃 ...

之前新的276C最多去到祥華,不去到集中地皇后山邨。

HT408 發表於 2022-9-1 13:35

HR1377 發表於 2022-9-1 13:14
之前有人講過國松會加車行走503系

運輸署不想捲入城巴和九巴鬥爭之中

加得幾多架19座?
人地就算拎架E400,都載到你4架小巴嘅人啦

根本批開503而唔係巴士,已經係問題

rusf101001 發表於 2022-9-1 13:37

運吉:新圍軍營有78K/79K可供選擇;P

kay 發表於 2022-9-1 13:38

其實等唔到小巴
之前見報道去上水都係78A出左去再轉
即係上水問題隊埋落去78A度

不過78A剩係做粉嶺都搞成咁
好在當日78A建議個下夠短途
如果78A去埋上水無錯方便左
但到頭來一係開粉嶺短棍
一係上水粉嶺拆線
以皇后山需求夠拆兩條
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 東方揭皇后山乏配套 開學日跨區出門塞爆 運署懶理:交通暢順