A351 發表於 2022-9-20 14:48

屯中總站人車爭路問題

在屯公fb群早排有人講呢個位被封鐵鍊及鎖, 未知是誰上鎖. 早兩日路過, 見到鐵鍊及鎖唔見咗.

現在東向西入坑的有E33, 60X, 而西向東入坑有52X 62X,
而K51 K52 506等乘客落車後, 都取道868站位方向入商場.
個人覺得應該執執總站坑位, 再增建行人過路設施.
沙中總站執過行人過路設施之後, 行人在總站內亂過車道的情況好咗.

butterfly 發表於 2022-9-20 15:08

其實,而家擺呢度個2條線只係每日得幾班甚至假期先得1-2班,跟本唔需要劃個位出來,建議可以攏番站入面近站長室位置,不過呢個站問題,每條坑行人路位置窄同尾有柱位,難以劃一條行人過路線,特別係而家506車坑,因為近車路入口,個位置有52X,60M,263等駛入,設過路線會好容易有意外發生

lsc04d11 發表於 2022-9-20 15:08

我淨係知宜家借左261X(往祥華)同868(往馬場)嘅排隊位過橋.....   屯門市中心總站 真係有啲位咁過至方便 但屯門站總站 就勁多無需要嘅K車客硬要走出馬路....我想當局解決下呢堆多啲

AVBWU291 發表於 2022-9-20 15:43

butterfly 發表於 2022-9-20 15:08
其實,而家擺呢度個2條線只係每日得幾班甚至假期先得1-2班,跟本唔需要劃個位出來,建議可以攏番站入面近站 ...

261X 粉嶺方向 放其他位嘅話,要兜大圈先出得返屯喜路。

Kj2052 發表於 2022-9-20 15:55

咁驚d人亂過
不如起閘門
有車上落客先開門

GD1570 發表於 2022-9-20 16:00

AVBWU291 發表於 2022-9-20 15:43
261X 粉嶺方向 放其他位嘅話,要兜大圈先出得返屯喜路。

又唔係大圈嘅..
K54日日都係咁樣行..
用多2-3分鐘姐。

hz6751 發表於 2022-9-20 16:14

這個巴士站位如有巴士停泊,62X不論12米/12.8米巴士都唔夠位轉入坑,車尾右邊兩組車輪一定上月台行人路壆

285 發表於 2022-9-20 17:16

GD1570 發表於 2022-9-20 16:00
又唔係大圈嘅..
K54日日都係咁樣行..
用多2-3分鐘姐。

話説個陣又話 K54 會行依邊出市廣場既?後尾又停返鐵巴站(近CS)個邊既?

NA4179x賢 發表於 2022-9-20 20:52

因為好多人認為呢個位係行人過路處
泊部巴士係度就投訴人
但事實並唔係過路處
呢個問題呢個版一樣有巴膠投訴過

HR9710+KU1391 發表於 2022-9-20 23:05

屯門市中心總站原意係唔經行人經車道,但現實唔可行
東向西,西向東問題,其實52X同E33對調可行嗎?
60X應經繞路,經杯渡路入孖坑。
62P及X可以維持不變,始終班次較疏。
頁: [1] 2
查看完整版本: 屯中總站人車爭路問題