Choi 發表於 2022-10-11 21:49

106116_1023 發表於 2022-10-8 00:42
你好彩姐,如果講塞埋紅隧,我試過唔少102/P美孚要一個鐘先入到隧道
至於港島路段實際102/106無大分別, ...

其實102/6唔行東廊都可以試試永興街/清風街直出

Choi 發表於 2022-10-11 21:51

TY4934 發表於 2022-10-11 16:15
106喺港島東啲走線咁迂迴 唔減就奇啦

106兜少個興華已經慳五分鐘

sunhoo 發表於 2022-10-8 08:55
早繁係寫6-12,但其實新巴日日開緊12。下路去天后炮台山翻工焗搭106,開12搞到勁逼。 ...

下路直接搭船仲快

cky 發表於 2022-10-11 21:52

Choi 發表於 2022-10-11 21:49
其實102/6唔行東廊都可以試試永興街/清風街直出

大把人告士打道維園落,清風街出應該得不償失

bb606606 發表於 2022-10-11 21:54

TY4934 發表於 2022-10-11 16:15
估唔到118係快過鐵路都避免唔到減班嘅命運
102、112就輕微減咗啲
104東鐵綫過海後好似已經減咗3次

其實118都減好小
大部分時段其實無減過或只係減左一兩班

EX-TL 發表於 2022-10-11 22:07

下路直接搭船仲快

九碼側邊兩大屋苑還可以, 過到北碼行四五個字去炮台山 天后, 或者出電車路搭叮叮總計唔算貴, 仲易預時間過紅隧, 不過多唔多人咁做就後話.

Choi 發表於 2022-10-11 23:26

EX-TL 發表於 2022-10-11 22:07
九碼側邊兩大屋苑還可以, 過到北碼行四五個字去炮台山 天后, 或者出電車路搭叮叮總計唔算貴, 仲易預時間 ...

我紅隧口行過去紅碼搭船到北角去到英皇道見番同一架112,相信106唔駛行咁遠應該差距更明顯。

Choi 發表於 2022-10-11 23:27

cky 發表於 2022-10-11 21:52
大把人告士打道維園落,清風街出應該得不償失

太慢趕走後段客

HJ7480 發表於 2022-10-12 00:01

ccicoltd 發表於 2022-10-11 21:40
堅拿道掉頭位?

112咪批左,見過E6X

106116_1023 發表於 2022-10-12 00:07

106兜少個興華已經慳五分鐘
老銅/維園段無得改,因為佢係唯一維園老銅去黃埔紅磡下路既路線,往港島方向亦快過兜紅磡灣既115到老銅;
至於唔入興華我支持,至少去九龍方向無乜需要入;
另外上面話提及話去搭船,我想話除非夾得岩開船時間同出發地目的地係翔龍灣/黃埔/北碼附近,
否則我覺得都係坐唔洗轉車既106方便好多,唔需要苦惱北碼轉乜車,收費亦比轉車低,
如果話紅隧塞,咁呢個問題所有紅隧路線都有啦,102/112/116/118都會一樣塞。
如果要快,MTR夠快咯,出入口貼近內街唔洗行去海邊添,
106賣點就正係上落點方便+一程過唔洗轉車,
而且蕪湖街直出紅隧+直行電車路,已經好直接,仲怨?
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7
查看完整版本: 106 減班