cky 發表於 2022-10-8 22:28

ccicoltd 發表於 2022-10-8 14:42
金星候車的人,見 2 埋站也不會上。

日頭唔敢講
夜晚唔好話金星
金鐘、交廣我都試過 2 722 前後腳嚟
最後 2 都只係遲 722 3-5 分鐘返到 QB
係得灣碼就一定係 722,唔通坐 2A 咩 😅😅

西行就完全另一回事,不討

qunow 發表於 2022-10-8 22:33

ccicoltd 發表於 2022-10-8 14:42
金星候車的人,見 2 埋站也不會上。

有次平日六點半前後搭2去到金星係上到幾個本身似等緊722嘅,不過大部分人都冇想

andy1010 發表於 2022-10-8 23:19

陳太 發表於 2022-10-8 19:48
做乜要咁搞東區居民😂

2根本唔慢,而且金星客多啲定倒走嘅中上環多啲?要開東廊線不如跟789走線開啦。

咖喱 發表於 2022-10-8 23:23

106116_1023 發表於 2022-10-8 22:27
某D人成日覺得去西灣河720快過722好多,
但其實太古城個圈都用唔少時間,
落橋郵局果度一般都紅燈,

啱呀, 實驗證明數十次
根本灣仔起計, 甚至乎遠啲去到金鐘,兩架都一樣時間
中環見車就上就啱, 試過見到 2 都照上
同 720/22 時間上只差 5-10 分鐘 🤪

可憐嘅係, 720 真正特快只係得太古城 😂

brianso198 發表於 2022-10-8 23:34

咖喱 發表於 2022-10-8 23:23
啱呀, 實驗證明數十次
根本灣仔起計, 甚至乎遠啲去到金鐘,兩架都一樣時間
中環見車就上就啱, 試過見到 2...

其實連中環都係一樣

limited 發表於 2022-10-8 23:48

cky 發表於 2022-10-8 22:28
日頭唔敢講
夜晚唔好話金星
金鐘、交廣我都試過 2 722 前後腳嚟

夜晚坐白衫渣嘅722, 東廊慢行50, 真係坐2號停燈但慳$2.8 順氣d

limited 發表於 2022-10-8 23:51

andy1010 發表於 2022-10-8 18:29
要拆都好似789咁拆條行灣仔內街,鰂魚涌至柴斜而家都係真空。

幾十年來灣仔內街都係出大路坐車去英皇道同筲箕灣道, 唔見得入內街會有明顯新客源

咖喱 發表於 2022-10-8 23:53

brianso198 發表於 2022-10-8 23:34
其實連中環都係一樣

竟然係咁 🤯
平時搭 720/22 灣仔已經落咗車轉黨鐵 😂
嚟緊會轉來回程都全程黨鐵(西灣河 <--> 中/上環)
東西行嘅交通情況實在太恐怖

brianso198 發表於 2022-10-9 00:08

咖喱 發表於 2022-10-8 23:53
竟然係咁 🤯
平時搭 720/22 灣仔已經落咗車轉黨鐵 😂
嚟緊會轉來回程都全程黨鐵(西灣河中/上環)

西行722反而真係唔差

就算耀東計半個鐘點都落到金鐘

2A轉地鐵時間都多過佢

所以722西行西灣河以東長期係多客過東行係解釋得到

720就算啦, 條線減減下減到電車路班客坐又唔係唔坐又唔係

得西灣河直上東廊果堆叫做好好生意

陳太 發表於 2022-10-9 00:15

limited 發表於 2022-10-8 23:51
幾十年來灣仔內街都係出大路坐車去英皇道同筲箕灣道, 唔見得入內街會有明顯新客源
...

如果西筲冇地鐵,我會同意搵一條入灣仔道。就算有版友提過中灣繞通車,720/A下繁有計劃分拆,都係冇計劃入內街。
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10
查看完整版本: 720同722擬加經金鐘東?新巴運吉各執一詞