szeto993 發表於 2022-10-10 13:01

986客量報告

686一直受兩大塞車黑點影響導致客量相較同期開辦嘅989差,喺屯馬線及東鐵線過海段開通後亦終於安排改經西隧及中環灣仔繞道,亦新增北角2站方便乘客,今日選擇07:45第三班車想了解下面對港鐵競爭下986實際情況。選擇第三班車嘅原因係主要針對09:00-09:30上班族,假設986能夠喺9點前抵達西灣河。

比較去年686

就今日第三班車所見,屯馬線故障當日帶嚟嘅宣傳效果並無反映在今日客量上,沙田段客量整體升幅唔算明顯,西隧同989一樣起到執雞作用。帳面上,客量增加以顯徑田心圈為主,估計受惠於車程減少。

沿途交通狀況,沙田區內大到順暢,青沙公路落西隧大致暢順,出西隧口至四號幹線行車緩慢,全程行車時間較686短。最多人擔心沙田圍一帶車程,博康以抵達北角官立小學為例,986需時約45分鐘,686需時約40分鐘。顯經田心圈則成為最大既得利益者,以尾站隆亨起計,抵達北角官立小學只需39分鐘,較過往需時接近1小時要快得多。

今日無機會坐回程班次,有機會再講

ky927 發表於 2022-10-10 13:16

1)客倉居然係西隧
2)顯徑圈人數依然偏低

魚與熊掌,沙博乙大圍其實要同顯徑圈分家。數字反映暫時顯徑圈人數依然偏低,既然一日4班,值得考慮分家,讓前段更有競爭力

S3bl430 發表於 2022-10-10 13:52

第三班車可能要提早5分鐘開出才能確保班次可以讓港島東客趕得切在9點前返工

見到986顯徑段行車時間偏快(9分鐘), 依個圈985B有時要行15分鐘才能兜完
我覺得隨著986知名度增加, 有部份早繁989田心村客會回流翻去搭986,
986沙田段時間會慢慢增加

toby_tl10 發表於 2022-10-10 13:52

我有朋友數咗10月7日1905回程班次(授權咗我post出嚟)

過海前44
西隧-2 =42
新翠邨-6 =36
隆亨邨-4 =32
下徑口村-4 =28
顯田村-3 =25
顯田遊樂場
名城
大圍站+2 -1 =26
車公廟
秦石邨 -6 =20
乙明邨+1 -5 =16
沙角邨-9 =7
沙田圍-7 =0

1905西灣河
1923琴行街
1934西隧
1944新翠
1956名城
2007沙田圍

HV7025 發表於 2022-10-10 14:36

ky927 發表於 2022-10-10 13:16
1)客倉居然係西隧
2)顯徑圈人數依然偏低

睇沙田關注組沙博乙街坊對986反應唔多討好,特別朝早個別班次慢過686十幾分鐘
如果一早係沙博乙、顯徑分拆各兩班可能仲好
之前都講過,行尖山西隧對沙博乙城河東未必有so,特別係朝早

dennis28a 發表於 2022-10-10 14:42

HV7025 發表於 2022-10-10 14:36
睇沙田關注組沙博乙街坊對986反應唔多討好,特別朝早個別班次慢過686十幾分鐘
如果一早係沙博乙、顯徑分 ...

而家最大問題係黃橙巴倒左唔少資源去做沙田去東區,但非常低效率。
982C、986、989 有成 9 部車,絕對係有能力做大重組。

12Lane 發表於 2022-10-10 15:03

dennis28a 發表於 2022-10-10 14:42
而家最大問題係黃橙巴倒左唔少資源去做沙田去東區,但非常低效率。
982C、986、989 有成 9 部車,絕對係 ...

掉番轉睇,9部車要做晒呢三條線服務範圍極之難。河東河西不突止仲要深入美田美松,仲要顯徑圈,現時唔見得有咩高效率方法,前提仲要火車站附近係比火車㩒住黎打。

neoplan720p 發表於 2022-10-10 15:05

仲有條廢上加廢既682B呢 ;P

61233 發表於 2022-10-10 15:16

ky927 發表於 2022-10-10 15:51

仲未計682系
其實982C做左沙博乙會比較好,沙博乙算尾站,文化館上青沙,沙田圍起俾分段已經KO件事。(雖然我都覺咁行唔快得過田心上高速好多,如果唔駛兜顯徑嘅話)

另一樣城巴可以做嘅係,落力D宣傳轉乘,始終976/986 都有剩餘運載力,如宣傳下967/952/979 可以駁到呢8班車,咁都不失為好事。起碼唔一定要企 969C/962C/952C,落得到西隧可以駁976/986. 回程一樣,建議搭邊幾班可以係西隧轉到979
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 986客量報告