FBI2 發表於 2022-10-10 21:36

九巴44M路線計劃作出修訂

原定延長至青衣站的計劃,因為青宏苑增設分站的安排不理想,運輸署計劃往青衣站方向,會先駛入長安總站,再返青衣站.

現時在評估對行車時間的影響,預計年底左右落實.

下圖由 hkitalk.media 小編加上

m_rd08 發表於 2022-10-10 22:06

相關運輸署回覆: https://www.districtcouncils.gov.hk/kwt/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/TTC/21742/12a_D_2022.pdf

kei_hk 發表於 2022-10-10 22:16

會唔會順勢KO埋279X 個站?

MatthewY 發表於 2022-10-10 22:26

安排不理想?無講咩原因?

kei_hk 發表於 2022-10-10 22:50

MatthewY 發表於 2022-10-10 22:26
安排不理想?無講咩原因?

同前面及後面燈位太近﹐以及影響左轉入灝景灣車輛的安全。

gu9434@24 發表於 2022-10-10 23:59

乜青宏苑加站真係咁有難度咩?

以44M既密度 大不了咪整條單白線 等入灝景灣既車乖乘係巴士後面排隊咪得:L

KW2523 發表於 2022-10-11 00:03

279X停咗咁耐都冇乜問題喎

石頭 發表於 2022-10-11 09:19

改成唔俾左轉咪得囉,搞咁多野~:@

discoverer 發表於 2022-10-11 09:26

青宏苑呢個問題站影響好多線停唔到, 其實點解唔諗下長安巴總最近長發商場那行站改反方向入? 只有出入巴總地下劃好D線, 往青衣城嘅線可中途駛入.

kei_hk 發表於 2022-10-11 09:44

石頭 發表於 2022-10-11 09:19
改成唔俾左轉咪得囉,搞咁多野~

唔比左轉﹐仲大問題:L

現時唯一進入該路口的方法﹐就是青宏苑(青衣城方向)左轉。
你想唔在此左轉﹐就要改反方向行車右轉入去﹐但要改交通燈影響成條路的流量﹐反方向條路又易塞返去青衣城。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 九巴44M路線計劃作出修訂